Vill ha kompensation för klubbens bortaresor

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:

Kortaste bortaresan är 22 mil – enkel resa.

Nu vill Piteå IF se en ekonomisk fördelning som baseras på varje klubbs resekostnader.

– Det är inte vårt fel att många är bosatta i fel del av Sverige, säger klubbens ordförande Rikard Fahlman till SVT Sport.

Coronakrisen slår hårt mot många damallsvenska klubbar. Ett av de lagen som kanske drabbas allra hårdast är Piteå IF. Främst på grund av de långa bortaresorna.

Med tanke på resorna vill nu klubben ha en ekonomisk fördelning mellan klubbarna som utgår från deras resekostnader.

– Vi kommer antagligen att åka på en smäll med dyrare kostnader för resor och det är en väldigt stor del av våra kostnader. Nu har vi Umeå på 22 mils avstånd, men annars är närmsta matchen Uppsala, så varje bortamatch är med flyg. Det kostar enorma pengar, säger ordförande Rikard Fahlman till SVT Sport.

Piteå vill ha kompensation för de långa resorna till matcherna.
Foto: Bildbyrån
Piteå vill ha kompensation för de långa resorna till matcherna.

Fördelningen är upp till klubbarna

Med tanke på den situation som råder anser Fahlman att det är ohållbart för lagen i norr med de högre resekostnaderna.

– Det är inte vårt fel att många är bosatta i fel del av Sverige. Någonting måste till. Fast vi inte har börjat resa så har vi redan 100 000 borta för biljetter vi inte kan avboka. För en herrallsvensk klubb är det inga pengar, men för en damallsvensk klubb är det stora pengar, säger han.

Enligt organisationen Elitfotboll dam (EFD) är det upp till klubbarna själva att avgöra om en sådan resekostnadsfördelning bör finnas. En sådan fördelning finns till exempel redan för Elitettan.

– Om Piteå önskar en sådan lösning behöver den dras med övriga klubbar i damallsvenskan. EFD har inga ytterligare medel att dela ut än det vi redan gör, skriver organisationens generalsekreterare Tomas Hoszek till SVT Sport.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.