Mamadou Sakho

Sakho stämmer Wada på 150 miljoner kronor

Av: 

Emil Eiman Roslund

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN

FOTBOLL

Han stängdes av i 30 dagar men friades.

Nu stämmer Premier League-backen Mamadou Sakho Wada, världens antidopningsbyrå, på över 150 miljoner kronor.

29-årige mittbacken Mamadou Sakho, nu i Crystal Palace med förflutet i PSG och Liverpool, kräver 13 miljoner pund – motsvarande 153 miljoner kronor – i sin stämningsansökan mot Wada, världens antidopningsbyrå. Detta eftersom han anser att en dopningstestmiss stjälpte hans karriär i Liverpool.

Det är en händelse från våren 2016 som ligger till grund för det. Sakho fastnade i en dopningskontroll för att han använt sig av ett bantningsmedel innehållandes ett förbjudet preparat. Mittbacken stängdes då av i en månad medan utredningen pågick och missade därmed att spela för Liverpool i Europa League-finalen. Avstängningen hävdes i maj 2016 och sedan i juli släpptes anklagelserna helt när Uefa, som utförde dopningskontrollen, lade ner fallet.

– Jag är väldigt glad att det här äntligen är över. Det har varit en svår tid för mig, men jag visste att jag inte gjort någonting fel, sade Sakho då till Liverpools hemsida.

”Inte samma världsberömmelse”

Sakho menar nu också att avstängningen dels gjorde att han gick miste om en plats i den franska truppen till EM 2016, och dels låg bakom flytten från Liverpool. Han blev utlånad till Premier League-klubben Crystal Palace våren 2017 och sedan såld till Londonlaget under sommaren. Vilket enligt honom gjorde att hans marknadsvärde sänktes och lönen blev lägre.

– Även om detta är en utmärkt klubb har den inte samma världsberömmelse som Liverpool har, säger Sakho.

Världens antidopningsbyrå, Wada, förnekar att de är ansvariga för övergången, utan menar att den berodde på ”disciplinära problem” samt en ”personlighetskrock” med tränare Jürgen Klopp.

Domare Victoria McCloud har beordrat en rättegång för att avgöra om Wada varit slarvigt innan någon eventuell ersättning betalas.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Fyra års avstängning efter dopningsskandalen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mamadou Sakho

Wada

Premier League