Allsvenskan i fotboll

Henok Goitom om vägen framåt för AIK

”Vi kan inte veta vilken typ vi behöver nu”

Av: 

Anton Johansson

FOTBOLL

Rikard Norling-eran är över.

Nu handlar det för AIK om att börja få resultaten med sig igen.

– Om du ger mig ett alternativ där vi får en tränare kortsiktigt som gör att vi flyger framåt så är det klart att vi tar det, säger Henok Goitom.

Vi är mitt uppe i en stormig AIK-vecka. Rikard Norling sparkades i måndags och en ny tränare ska in.

Under torsdagsförmiddagen tränade laget på Karlberg – ledda av assisterande tränaren Patric Jildefalk – för första gången sedan Norling försvann från klubben.

Lagkaptenen Henok Goitom säger att träningen handlade mycket om att få kropparna att komma igång efter tre dagar ledigt. Och för spelare vars speltid kan känslan av möjligheten till en ny chans infinna sig.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Det var som det alltid brukar vara när man byter tränare. Vi ska få lite mer energi, det är inga konstigheter utan det sker i varenda klubb. Det har skett i alla mina klubbar i Spanien, säger Goitom.

”Inget förhastat”

Nu väntar både spelare och supportrar på en ny huvudtränare.

Bartosz Grzelak har bekräftats vara en kandidat till att efterträda Rikard Norling. Enligt uppgifter till Sportbladet har även namn som Olof Mellberg, Fredrik Ljungberg och Stuart Baxter diskuterats internt. Och klubbdirektören Björn Wesström bekräftade i onsdags att man har träffat tre kandidater.

Är det viktigt för er spelare att ni har en ny tränare klar till matchen mot Kalmar på söndag?

– Jag tror att det viktigaste är att klubben känner att de gör ett bra och tryggt val. Att det inte blir något förhastat. Det är alltid bättre ju tidigare man kan ha saker på plats. Men det är också farligt att göra saker för snabbt, förhastat och ogenomtänkt. Sen är jag säker på att klubben jobbar stenhårt på att få in någon som de känner sig trygga med och som man kan få in så snabbt som möjligt, säger Henok Goitom.

”Kände sig missförstådd”

I veckan uppmärksammades en intervju i LT där Felix Michel berättade att vissa spelare hade andra åsikter än Rikard Norling vilket gjorde att de kunde ge upp på planen.

– Felix sa att han kände sig missförstådd i den intervjun och direkt där är svaret. Vi har inte gått in djupt in i hur han blev missförstådd, utan det var mer att han sa att han kände sig missförstådd och förklarade läget. Så den vinden har liksom blåst bort och vi blickar framåt, säger Goitom.

Han fortsätter:

– För oss räckte det. Vi har den tilliten till varandra att det egentligen räcker att han säger några ord om den intervjun och att han kände sig missförstådd. That’s it.

Norling upplevde att han hade stödet från er spelare med sig hela vägen. Var det så?

– Ja, vi körde på efter den taktiken vi skulle köra. Det är klart när saker och ting går lite emot att man tappar lite självförtroende som spelare även fast man försöker lägga det åt sidan och köra på. Igen, det är ingenting konstigt. Det är bara att titta på alla andra i fotbollsvärlden. När det går emot tappar man och när det går bra får man självförtroende.

”Spelar mindre roll ”

När AIK nu lämnar Rikard Norling bakom sig och börjar blicka framåt handlar det inte om att det behöver komma in en viss typ av ledare. Det viktiga är att resultaten börjar komma.

– Vi kan inte veta vilken typ vi behöver nu. Det vi behöver är att få med oss resultat. Med resultaten kommer det förmodligen ett självförtroende, för det finns duktiga spelare i vår grupp, säger Goitom.

Spelar det någon roll för er om det blir en kortsiktig eller långsiktig tränarlösning?

– Det viktigaste just nu är att vi gör bra resultat här och nu. Får in mycket självförtroende. Sen om vi gör det med en kortsiktig eller långsiktig tränare spelar mindre roll just nu.

AIK spelar borta mot Kalmar på söndag. AIK ligger tolva i allsvenskan med tolv insamlade poäng.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Robert Laul: Dags att gå hem, Wesström?

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

AIK

Henok Goitom

Fotboll

Rikard Norling