Goitom om protesterna: ”Det är något allvarligt”

avMakoto Asahara

De första tio minuterna av söndagens Stockholmsderby kommer bestå av tystnad från kortsidorna – när AIK och Hammarbys supportrar gemensamt protesterar mot polisens aktioner.

– Det klart att när två rivaliteter går ihop och protesterar betyder det att det är något allvarligt, säger AIK-anfallaren Henok Goitom, som uppmanar till dialog.

AIK-spelarna har varit med om det förr – även om man får backa bandet.

I derbyt mellan AIK och Djurgården 2011 inleddes de första tio minuterna av tystnad i en protest från supportrarna mot Svenska Fotbollförbundet.

Åtta år senare så kommer ett Stockholmsderby återigen att inledas av tystnad.

I en gemensam aktion har AIK och Hammarbys respektive klackar uppmanat till tystnad under söndagens derbys tio inledande minuter. Detta i en protest mot polisens aktioner under våren för att få bort pyroteknik från allsvenska arenor.

”Alla blir förlorare”

AIK-veteranen Henok Goitom minns att det har skett förr.

– Vi har varit med tidigare på sådana saker i vår klubb. Det kanske blir en träningsmatchstämning första tio minuterna. Det är inte varje dag, AIK, Djurgården eller Hammarby går ihop och protesterar. När man gör det är det något allvarligt. Och det respekterar vi spelare, säger Goitom.

Hur har ni spelare reagerat på konflikten?

– Jag tror att alla spelare är lika enliga som fansen, och även de som tycker om fotboll, att man vill att det ska vara stämning på läktaren, att det ska vara säkerhet och att någonstans kunna finnas en gemensamt ansvar där stämningen på fotbollsplanen fortfarande finns utan att det ska vara en ”vi mot dem-känsla”. För det är så det känns just nu, säger Goitom och fortsätter:

– Någonstans tror jag alla blir förlorare i det här. Alltid när det blir ”vi mot dem” har man så mycket stolthet på vardera sida att det kan inte bli något bra av det. Förrän kanske något allvarligt händer och först då ska man plötsligt ta tag i situationen och försöka lösa saker. Det hade varit bra om det fanns en dialog när man inkludera alla som är inbladade för att prata om svårigheterna som finns på vardera sida.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Goitom

”Finns inget facit”

Anfallaren vet i alla fall var han vill att en eventuell dialog ska landa.

– I slutändan vill du som fotbollsspelare ha fans som skapar stämning och kan vara lite fria i sitt sätt att vara, självklart med respekt och ansvar. Och att polisen egentligen bara är där ifall något allvarligt händer. Inte gå in och styra så mycket för att strypa fotbollsatmosfären som finns i Sverige.

Hur kan ni som spelare påverka situationen?

– Jag tror alla försöker påverka på sitt sätt. Det finns inget facit. Vissa spelare kanske inte förstår att de kan påverka så mycket. Det är svårt. Alla försöker göra sitt bästa.

AIK-tränaren Rikard Norling:

– Det är inte min uppgift att gå in och ha åsikter i sammanhanget. Jag känner naturligtvis för våra fans och jag tycker de har gjort det jäkligt bra på slutet. Sen hoppas jag att en bra dialog ska på något sätt lösa upp knutar för att det här är någonting alldeles särdeles vackert vi har i Sverige som vi behöver hantera med varsamhet. Hur det ska gå till ska inte jag uttala mig om.

”Försöka vara förberedd”

Oavsett kommer derbyt alltså att inledas i tystnad.

Det är dock inte svårt att gissa att det kommer att bli ett visst skifte i decibelnivån på Friends arena vid matchminut tio.

Henok Goitom är förberedd på en mindre chock när ljudkulissen tar en livligare skepnad.

– Första tio minuterna spelar man bara, då är man inne i den stämningen. Sedan så kommer förmodligen chocken över att det är så mycket ljud som kommer, det är bara att försöka vara så förberedd som möjligt. Det hade varit lite konstigt om man gjorde mål första tio, vad skulle man göra då?

– Men man kan kalla den här protesten ett steg bakåt för att ta några steg framåt senare. Ibland behöver man förlora lite för att vinna stort sen.

ARTIKELN HANDLAR OM