Nilla Fischers staty vandaliserad: Fruktansvärt tråkigt

NICE. Nilla Fischer var en av fyra spelare som fick en staty inför VM.

Natten till lördagen vandaliserades den.

”Att en symbol vandaliseras på en offentlig plats i Sverige är oacceptabelt. Att det dessutom är en avbild av mig som kvinnlig fotbollsspelare under pågående fotbolls-VM är respektlöst”, skriver Fischer själv på Instagram.

Inför VM blev fyra av stjärnorna i det svenska laget – Caroline Seger, Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och Nilla Fischer avbildade i ett stort samarbete mellan Svenska fotbollförbundet och en av förbundets sponsorer. Projektet är ett skapat i ett jämställdhetssyfte.

Statyerna – eller de mobila avbilderna i betong som det handlar om – har visats upp på Gamla Ullevi, utanför Friends och står under VM på orter kopplade till respektive spelare.

Nilla Fischers staty stod vid Stångån i Linköping för att hylla LFC-spelaren under fotbolls-VM. Men under natten mot lördagen vandaliserades den, skriver Corren.

Jan Östlund, 74, bor i området. Han berättar för ”Corren” att han upptäckte att statyn var borta under lördagsförmiddagen.

– Foten satt kvar i fundamentet. Så jag förstod att den måste ha brutits bort, säger han.

Det visar sig snart att resterna av den kastats ner mot Stångån.

”Vill inte ge personerna utrymme”

Caroline Seger kommenterade uppgifterna på lördagens presskonferens inför matchen mot Thailand.

– Först och främst fruktansvärt tråkigt. Det visar väldigt mycket på att detta initiativet var helt rätt. Det är en fråga som blir ännu viktigare och det finns ett behov att lyfta alla frågor kring jämställdhet ännu mer, säger hon och tillägger:

– Sen måste jag ärligt säga att jag vill gärna inte kommentera det. Jag vill inte ge den här personer eller dessa personer som gjort det utrymme att synas eller att det pratas om dem.

– Men det är naturligtvis väldigt tråkigt, påpekar Caroline Seger som står Nilla Fischer nära.

Företagets besked – tillverkar en ny

Senare under lördagen kommenterade Fischer själv händelsen på sin Instagram.

”Att en symbol vandaliseras på en offentlig plats i Sverige är oacceptabelt. Att det dessutom är en avbild av mig som kvinnlig fotbollsspelare under pågående fotbolls-VM är respektlöst”, skriver hon och fortsätter:

”Jag är här för att representera Sverige i VM och kommer inte kommentera detta ytterligare nu. Jag kommer fokusera och koncentrera mig på morgondagens uppgift.”

Coca-Cola, som är den andra parten i projektet, har polisanmält händelsen och meddelar att de kommer tillverka en ny staty som kommer att placeras på samma plats i Linköping.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.