”Vår elitlicens är rökt”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. HIF är i djup kris på grund av corona.

På måndagen lade klubben korten på bordet.

– Vi går 17 miljoner back på grund av corona. Det betyder att elitlicensen är rökt, säger ordförande Krister Azelius.

Corona slår hårt mot de allsvenska klubbarna.

Inte minst mot de föreningar som redan var i en tuff, ekonomisk sits.

En av dem är Helsingborgs IF.

– Corona slår skoningslöst på alla håll och kanter. Och för oss får det mycket mer långtgående konsekvenser än att man först tror kanske, säger ordförande Krister Azelius vid en presskonferens på måndagen.

”Föreningens existens i fara”

– Det är ett ohyggligt feltänk att tro att det handlar om att klara likviditeten i ett par månader tills allsvenskan startar upp igen.

Han förklarade sedan de mycket tunga siffrorna för föreningen just nu.

– Om allt annat lika och under förutsättning att allsvenskan startar maj/juni gör att vi går 17 miljoner back. Då vi hade ett eget kapital på två miljoner när vi gick in i det här året så får vi därmed ett negativt kapital på 15 miljoner kronor. Det innebär att elitlicensen är rökt och förenings existens är i stor fara, säger Azelius.

Ingen ”quick fix”

I de 17 miljonerna finns bland annat förlorade publikintäkter på 2,6 miljoner kronor, minskade sponsorintäkter på 6 miljoner, ett transfernetto där 2 miljoner beräknas försvinna och 4,5 miljoner i minskade, övriga rörelseintäkter.

Men HIF har inte gett upp.

– Vi kastar inte in handduken. Vi räknar med att hitta lösningar. Vi kan inte leverera dem i dag. Vi är inte ute efter quick fix-lösningar utan vi måste hitta lösningar som ger oss uthållighet och överlevnad över tid. Det är inte fråga om april och maj utan hela året och kanske in på nästa år, säger Azelius.

Han hoppas att man om cirka tio dagar, efter ett intensivt arbete, ha hittat lösningar för hur HIF ska ta sig ur den akuta krisen.

Men det står klart att det kommer att bli permitteringar av personal och spelare. HIF har begärt fackliga förhandlingar med Unionen.

Det har höjts röster i fotbolls-Sverige för att man skulle ta bort elitlicenskravet på klubbarna ett år eller två framöver på grund av coronakrisen.

Är det HIF:s hopp att man ”skjuter upp” elitlicensen?

– Vi kan inte leva på det hoppet. Vi måste arbeta på att hitta lösningar, kostnadsbesparingar och i möjligaste mån intäktsströmmar som gör att det står noll på resultaträkningen när vi stänger det här året. För även om man skulle ”urholka” elitlicensen och säga att man avvaktar med prövningen i ett par år så kommer man aldrig ur det ekorrhjulet annars. Hur skulle vi ta igen till exempel tio miljoner? Men skulle vi kärva med elitlicensen tackar vi vänligast om förbundet tar hänsyn till oss och andra när det gäller elitlicensen, säger Azelius.

Spelarna står redo

De centrala lösningarna som HIF, liksom resten av idrotts-Sverige, väntas få hjälp med från regeringen och Riksidrottsförbundet kommer inte att räcka för att rädda föreningen.

– Vi behöver jobba bredare än så.

Veteranen Andreas Landgren, som är spelarnas fackliga representant, var på plats på pressträffen och berättade att spelarna är redo att göra vad de kan för att få klubben att överleva.

– Vi för diskussioner i truppen hela tiden. Det handlar inte om vi ska hjälpa till utan hur vi ska hjälpa till, säger Landgren.

De två träningsmatcherna på bortaplan inför tomma läktare mot Häcken (4 april) och Falkenberg (8 april) ska man kunna spela som planerat.

Publicerad: