Guillermo Molins kan äntligen spela gruppspel med MFF

”Hela min karriär har i princip handlat om att motbevisa människor”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

MALMÖ. Med fyra SM-guld är Guillermo Molins en av MFF-truppens mest framgångsrika spelare. Men det är i år som han för första gången spelar ett europeiskt gruppspel med Malmö FF.

– Det var det här året som jag gjorde min MFF-debut i Europaspel efter elva säsonger. Det är ganska sjukt, säger Guillermo Molins till Sportbladet.

1 av 3 | Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Guillermo Molins är en spelare med en minst sagt brokig karriär bakom sig. Efter den allsvenska debuten hösten 2006 kom det stora genombrottet guldåret 2010 när den dåvarande yttermittfältaren gjorde sex mål på 28 matcher.

Sommaren därpå blev han klar för belgiska Anderlecht, men redan i sin första match för klubben var olyckan framme. Guillermo Molins ådrog sig då en korsbandsskada som höll honom borta från spel i nio månader.Efter en mindre lyckad utlåning till Real Betis valde Guillermo Molins att återvända till Malmö FF sommaren 2013 för att få en nytändning på karriären. Det blev mål direkt i återkomsten mot Kalmar FF. Efter två mål i guldmatchen borta mot IF Elfsborg fick han en ännu starkare ställning hos supportrarna.

2014 var tanken att lagkaptenen Guillermo Molins och hemvändaren Markus Rosenberg skulle ta Malmö FF ut i Champions League. Men i en träningsmatch mot Partizan Belgrad drabbades han åter av en tung korsbandsskada, bara veckorna innan kvalet till Champions League.

Parallellt med att Guillermo Molins opererade sig och inledde en tung väg tillbaka till fotbollsplanen tog sig MFF till Champions League. Då fick lagkamraterna mäta sina krafter med Juventus, Atletico Madrid och Olympiakos medan Guillermo Molins gick på kryckor.

– Det har varit tungt. Som tur är man förbi det nu, men när man var inne i det var det extremt jobbigt. Klubben går som ett tåg, man har varit en del av det, sen dras man ur det och får se tåget lämna, berättar Guillermo Molins för Sportbladet.

– Det är klart att man gläds med lagkamraterna, men man är inte mer än människa. Man blir ledsen för sin egen skull, att man inte får vara inblandad. Man kan till och med bli lite bitter när man känner att det inte beror på prestation, utan det är på grund av att man helt enkelt inte kan spela fotboll för tillfället.

– När det drar ut på tiden och det blir 18, 19, 20 månader man är borta, när man missar två Champions League-gruppspel och SM-guld, då tär det på en. Det är väldigt jobbigt.

2015 led Guillermo Molins nämligen fortfarande av problem med sitt knä och spelade inte mer än sju allsvenska matcher, där samtliga var inhopp. Det blev inte heller någon speltid när MFF tog sig till Champions League för andra året i rad.

”Underbart att spela i Europa med Malmö FF”

Guillermo Molins har under sin karriär i Malmö FF hunnit med att vinna hela fyra SM-guld. Efter guldet 2010 har anfallaren också varit inblandad i gulden 2013, 2014 och 2016.

Trots att han är en av truppens allra mest framgångsrika spelare, under ett årtionde då Malmö FF spelat snart fem gruppspel, har Guillermo Molins fortfarande inte gjort en enda europeisk gruppspelsmatch i MFF-tröjan. 2014, 2015 och 2018 var det skadorna som hindrade honom från att konkurrera.

– För egen del är det underbart att spela i Europa med Malmö FF. Jag har spelat Champions League med Anderlecht, jag har spelat Europa League-kval med Panathinaikos, men jag har aldrig spelat i Europa med MFF. Det var det här året som jag gjorde min MFF-debut i Europaspel efter elva säsonger. Det är ganska sjukt.

– För mig känns det väldigt kul att vara med från början och förhoppningsvis hela vägen till slutet. Jag hoppas att vi kan ta oss vidare igen.

Med två tuffa korsbandsskador ser Guillermo Molins tillbaka på en karriär med en hel del motgångar.

– Hela min karriär har i princip handlat om att motbevisa människor, ända sedan jag var 22 och drog korsbandet första gången. Det är det som varit min drivkraft. Det får jag göra än i dag. Det finns fortfarande folk som tycker att jag är slut. Då kan jag bara visa statistik på det här året då jag gjort 13 mål och fem assist på alla mina matcher. Om jag är slut undrar man vad jag hade gjort om jag inte var slut. Jag kan bara göra det jag gör. Att inte spela kontinuerligt och ändå ha en bra poängskörd. Jag är nöjd med det jag gör, men jag vet att ju mer jag spelar, desto bättre blir jag.

1 av 4 | Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
2019 har Guillermo Molins gjort fem mål och två assist på 20 allsvenska matcher.

”Vi har brutit barriärer hela tiden”

När Malmö FF på torsdagskvällen spelar borta mot Dynamo Kiev inleds klubbens fjärde gruppspel på sex säsonger. Enligt Guillermo Molins är det ett bevis på att man etablerat sig på en högre nivå.

– Det är fantastiskt att vi är i den situation vi är, som klubb. Att man egentligen räknar med Europaspel, antingen Champions League eller Europa League. Jag tycker personligen att Europa League passar vår nivå bättre. Där kan vi konkurrera, ta poäng, göra oss hörda, synas och göra bra resultat.

– Men vi har varit med och brutit barriärer hela tiden. Först hette det att inget svenskt lag kan spela i Europa. Då gick vi in i Champions League två år i rad. Då var det att Champions League var för stort. Då gick vi in i Europa League och tog oss vidare från gruppspelet. Det var en barriär till som bröts.

Förutom Dynamo Kiev väntar FC Köpenhamn och FC Lugano i höstens Europa League-gruppspel.

– Jag tycker att det är den bästa gruppen vi har fått på alla gruppspelen. Det är den mest överkomliga, den mest sportsligt intressanta. Det är kanske inte de roligaste matcherna för åskådarna, förutom FC Köpenhamn, men för mig personligen vill jag ha den sämsta gruppen, med de enklaste matcherna och mot de sämsta motståndarna. Då kan vi bara bocka av dem och gå vidare. Väl där vill jag få den lättaste lotten igen.

– Jag bryr mig inte om åka till Arsenal, Liverpool eller var man nu åker för att få en fin matchtröja. Jag vill ta matchen för vad det är, försöka vinna och ta oss vidare. Då har vi uppnått någonting.

Grafik: www.sofascore.com

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.