Backar från förslaget om åldersgräns

Nio månader efter granskningen: Ingen åldersgräns för selektering

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Privat
Arvid.

FOTBOLL

Nio månader efter att historierna om Carl Wilhelm och Arvid fick stor uppmärksamhet maler fortfarande de politiska hjulen.

Nu backar Stockholms idrottsborgarråd Jonas Naddebo från förslag om åldergräns för selektering i staden.

– Jag vill understryka att jag inte tycker att det är politikens roll att vara med och detaljstyra föreningarnas verksamhet, säger Naddebo.

Det har snart gått nio månader sedan Sportbladet skrev om Carl Wilhelm och Arvids upplevelser från föreningslivet i Stockholm som en del av granskningen av vilka effekter Barnkonventionen som lag kan få på svensk idrott. Sjuårige Arvid ansågs för dålig för att få en plats i Nacka FC och nioårige Carl Wilhelm fick reda på att han inte får spela kvar i sitt lag i Djurgården av en lagkamrat.

Artiklarna väckte stor uppmärksamhet och fick Stockholms dåvarande idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) att kalla stadens största föreningar till sig för samtal. Samtidigt öppnade Ernlund för att införa en åldersgräns för selektering om föreningarna ska ha rätt till kommunala bidrag.

Men vad hände sen?

”Är inte politikens roll”

På måndagen behandlades frågan i Stockholms kommunfullmäktige efter att socialdemokraten Alexander Ojanne i mars genom en interpellation ställt fem frågor till Idrottsborgarrådet. Ernlunds ersättaren Jonas Naddebo (C) bemötte kritiken i fullmäktige och backade då från alla konkreta förslag kring åldergränser.

– När vi träffat föreningar och idrottsförbund är det tydligt att det här är en fråga som diskuteras mycket och att många föreningar har valt att sluta med selektering i tidig ålder. Man arbetar också med värderingsfrågor och med att implementera Barnkonventionen i sitt arbete. Jag tror det är i föreningarna och förbundet arbetet med att utforma verksamheten ska ske. Jag vill understryka att jag inte tycker att det är politikens roll att vara med och detaljstyra föreningarnas verksamhet, sa Naddebo.

Naddebo.
Foto: PETER WIXTRÖM
Naddebo.

Idrottsborgarrådet betonade samtidigt att de fall där föreningar bryter mot Barnkonventionen, som experter menar kan ha skett i fallen med Carl Wilhelm och Arvid, är indragna bidrag att vänta.

– Men jag kan inte se att de föreningar och träningsgrupper som delat upp barnen efter olika färdigheter eller ambitionsnivå per automatik skulle strida mot detta.

Socialdemokraten Alexander Ojanne, som vill ha en åldergräns för selektering, efterlyste mer handlingskraft från de styrande partierna.

– Vill vi att breddidrotten ska gå före elitsatsande sju-åttaåringar så kan vi sätta regler som motiverar föreningar att bedriva en sådan verksamhet och jag tycker det saknas i ert svar och i er politik, sa Lindholm.

Som Sportbladet kunnat visa får de elitsatsande föreningar som i tidig ålder selekterar samtidigt flest plantider av staden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.