Ekdal: ”Djurgården är ett hett alternativ”

Publicerad 2019-11-09

GENUA. 20-talet av hans kompisar hyrde en buss och upplevde allsvenska dramat i Norrköping.

Albin Ekdal, 30, följde det via tv tillsammans med lagkamraten Omar Colley på italienska rivieran – och medger känslorna:

– Dagen när jag flyttar hem är Djurgården ett hett alternativ, säger landslagsmittfältaren i en längre intervju med Sportbladet.

Följ ämnen

Albin Ekdal kommer gående längs strandpromenaden i Genuaförorten Nervi i moderiktig grårutig flanelljacka, jeans och sneakers.

I bakgrunden syns halvön med Portofino som dragplåster för Medelhavets jetset, åt andra hållet den mångbottnade hamnstaden Genua med blomsterrivieran som kuliss.

Under nio år i Italien har han bott i Turin, Siena, Bologna, Cagliari innan flytten till Ligurien efter ett mellanspel under tre säsonger i Hamburg.

– Det här är det bästa jag upplevt i Italien. Vi har havet några minuters promenad hemifrån, maten, klimatet, fotbollen. Det blir en väldigt bra kombination, säger Albin Ekdal.

Tung säsongsinledning

Han har spelat från start i Sampdoria i nio av de elva inledande omgångarna och efter en väldigt tung start för den klassiska klubben kan vändningen ha kommit i början av veckan genom 1-0-segern borta mot SPAL.

Vinsten gjorde att Sampdoria, som för en månad sedan fick Claudio Ranieri som ny tränare, lämnade jumboplatsen i Serie A.

– Vi tappade många spelare i somras, fick en tuff start med flera svåra matcher och tar man inga poäng då så sätter det sig i huvudet. Quagliarella (Fabio) har varit småskadad, gjort ett mål och som hela ligans skyttekung i fjol är han självklart viktig för oss, men i slutändan handlar det om att vi inte varit tillräckligt bra som lag, analyserar Ekdal.

Klubben och fansen har ansträng relation. Klubbens ägare, film- och mediamogulen Massimo Ferrero, har bokstavligen jagats av supportrarna när klubbikonen Gianluca Vialli med ett konsortium försökt köpa Sampdoria.

Har ägarkaoset påverkat era prestationer?

– Jag tror att det gör det lite omedvetet. Allt rabalder utanför planen sätter sig någonstans. Det har varit mycket spekulationer, det har nästan varit officiellt att vi ska få ny ägare. Osäkerheten spelar av sig på planen i kombination med att många av oss spelare inte varit i tillräckligt bra form. Då blir det svårt att vinna.

Segern mot SPAL kan ha varit vändningen.

Jubel hemma framför tv:n

Två dagar innan jublades det också hemma hos Albin Ekdal i villan i Nervi där han bor med sambon Camilla Sjödahl-Essén och dottern Alma, 1.

Tillsammans med Samp-lagkamraten, den tidigare Djurgårdaren Omar Colley, följde Albin Ekdal den allsvenska avslutningen via tv.

– Det var väldigt starkt av Djurgården att lyckas med den konkurrensen som fanns från Malmö, AIK, Hammarby – och att ta det hela vägen in i mål, trots 0-2 i paus mot Norrköping, säger Ekdal när vi slagit oss ned med brioche och espresso på ett av stamkaféerna några hundra meter från de piskande vågorna utmed strandpromenaden.

– Det är många spelare i Djurgården som hittade formtoppen i år – som Marcus Danielson som kommit med i landslaget och Tommy Vaiho som jag vuxit upp med i BP. Sedan känner jag inte så många i laget nära på det sättet. Det är Erik Berg som jag är bra polare med.

Albin Ekdal är uppvuxen och slog igenom i BP, men har inte gjort någon hemlighet av att Djurgården är hans favoritklubb bland de större föreningarna i allsvenskan.

Vad kände du när Djurgården vann?

– Det var kul för alla fans som reste ner till Norrköping. Jag hade ett 20-tal polare som hade hyrt en buss och jag är glad för deras skull att de fick fira efter en nervös första halvlek. Djurgården var värdiga vinnare, så klart. 

– Det var häftigt att se att ett lag som inte var favorittippade går hela vägen. 

Är det Djurgården som gäller när du kommer hem?

– Det skulle kunna vara ett hett alternativ den dagen jag väljer att flytta hem, om jag väljer att flytta hem. Jag trivs väldigt bra i Italien och ute i proffslivet och hoppas kunna fortsätta många år till.

”Allsvenskan är en bra liga”

– Väljer jag att flytta hem och Djurgården skulle vara intresserade så skulle jag absolut kunna sätta mig och snacka med dom, säger han med ett snett leende och torkar briochesmulorna från fingrarna.

ANDREAS BARDELL

Albin Ekdals nuvarande kontrakt med Sampdoria går ut sommaren 2021. Då är mittfältaren 32 år.

Flyttar ni hem då?

– Man vet aldrig vad som hänt till dess, men mitt mål är att vara kvar utomlands, kanske prova något nytt land. Min familj trivs också med att bo utomlands. Det är otroligt spännande att leva ett liv där man inte bor i trygga Stockholm hela tiden. 

– Men jag stänger inga dörrar överhuvud taget. Jag har bara gjort 15 matcher i allsvenskan. Allsvenskan har blivit mycket bättre, det är en annan kvalitet än när jag spelade där. Det har varit väldigt bra fotboll i år, framför allt av topplagen. De spelar en rolig och attraktiv fotboll. Allsvenskan är en bra liga som år för år blir bättre.

Var kommer BP in?

– BP och Djurgården är de enda Stockholmsklubbarna jag skulle kunna tänka mig att spela för. Det valet handlar om vilken målsättning jag har. Djurgården vann SM-guld och BP åkte ner i division ett. Det är inte samma nivå. Mina känslor för BP är starka, det är den klubben som har format mig. Det var tungt att se dom åka ur superettan. Jag hoppas de är tillbaka snart igen, säger Ekdal.

Räknar inte med att få priset

På måndag samlas landslaget på Cypern för uppladdning inför avslutningen av EM-kvalet borta mot Rumänien och hemma mot Färöarna.

Den blågula landslagstruppens största ligainslag kommer från Serie A med sex spelare totalt med Ekdal och Cagliaris Robin Olsen i spetsen.

Efter starka insatser i Parma respektive Bologna har även sensationsspelaren Dejan Kulusevski, 19, och Mattias Svanberg, 20, blivit uttagna.

– Det är jättekul att de är med. Jag är glad för jag gjorde ungefär samma resa som de gjort även om jag var något år äldre när jag flyttade till Juventus, säger Albin Ekdal.

– Kulusevski har varit jättebra och är en otroligt duktig spelare. Jag ser inte en talang som kan bli något – han är redan är en spelare som gör skillnad i sitt lag. Svanberg har presterat bra i ett bra klubblag. Snart är det de som är bärande i landslaget. Jag förväntade mig att de skulle komma med, säger Albin Ekdal.

Uppladdningen på Cypern gör att landslagsspelarna inte finns med vid Fotbollsgalan på måndag.

Vem ska få Guldbollen?

– Den tycker jag ska gå till Victor Lindelöf Nilsson. Han spelar och startar för en av världens största klubbar och gör det bra. Han är ledande i landslaget och han är vår största stjärna. Han spelar på Old Trafford varje vecka. Det talar sitt eget tydliga språk. 

– Är man startspelare i en klubb som har resurser att skaffa in mittbackar för en miljard så har man något extra, säger Ekdal och tömmer det sista av espresson.

Sampdoriamittfältaren är tillsammans med Emil Forsberg och Kristoffer Olsson nominerad till priset som årets mittfältare.

Hur ser du på dina chanser att få priset?

– Dom ser inte bra ut (skratt). Jag blev överraskad över att jag blev nominerad. Jag är ärlig och självkritisk. Jag tycker att jag gjorde ett okej år, men Emil Forsberg som spelar i ett av Tysklands bästa lag och Kristoffer Olsson som haft en jättefin utvecklingskurva – båda står före mig, säger Albin Ekdal innan vi skiljs åt och han promenerar uppför backen hemåt med Medelhavets horisont bakom ryggen.