Seriemordet – vi granskar elitfotbollen

Dramatiska beslutet: Klubbarna slås ihop

Seriekonkurrenterna Carlstad United och Karlstad BK går ihop

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Carlstad United och Karlstad BK missade båda att avancera till Superettan med några få poängs marginal.

När det ekonomiska gapet mellan serierna nästa säsong ökar dramatiskt tar klubbarna till ett drastiskt grepp för att möta de nya kraven.

– Vi är överens om att gå samman under gemensamma färger, säger Uniteds ordförande Anders Warnestad.

Sportbladet har under hösten kartlagt ”Seriemordet” i svensk fotboll när de nya tv-pengarna skapar en större ekonomisk klyfta mellan Superettan och division 1.

Klubbarna i division 1 får i dag 120 000 kronor i centralt stöd från sin organisation Ettanfotboll. Till nästa säsong står de helt utan avtal.

Samtidigt kommer den sämst betalda klubben i Superettan öka sitt stöd från 3 till 6 miljoner kronor genom det nya tv- och sponsoravtalet som träder i kraft 2020.

Kritiska röster höjdes i granskningen mot hur fördelningen kommer skapa ytterligare svårigheter för lagen i division 1-serierna som redan i dag beskrivs som de kanske tuffaste att tillhöra som en förening,

”Ser det som jätteviktigt”

Carlstad United och Karlstad BK känner väl till utmaningarna och tar nu till historiska åtgärder för att möta den kommande utmaningen. Klubbarna är överens om ett samgående och två nya seniorlag, ett a-lag i division 1 och ett utvecklingslag i division 2, under gemensamma färger.

Den här säsongen slutade Carlstad United fyra och Karlstad BK femma i den norra serien, blott tre respektive fem poäng efter Umeå FC på andraplatsen.

– Vi ser det som jätteviktigt att vi går ut som en enda klubb och det innebär att det inte kommer vara något Carlstad United BK eller Karlstad BK som kommer finnas kvar. Bara de två organisationsnumren, säger Uniteds ordförande Anders Warnestad.

”Vi ska heta Karlstad”

När planerna presenterades hänvisade klubbarna i ett pressmeddelande till Sportbladets kartläggning om utmaningarna i division 1. Med en gemensam talangutveckling, ett a-lag och en tydligare destination för såväl spelare som supportrar och publik hoppas föreningarna nu stärka sin verksamhet med målet att ta steget upp från division 1.

– Vi är båda framgångsrika sportsligt men det sista steget är jättejobbigt att ta. Vi behöver helt enkelt ta ansvar för det själva och slå ihop oss, säger Warnestad.

Vad blir det för färger och namn?

– Det är inte klart men det finns flera namn som bollats på sociala medier och som är intressanta för oss. Det vi sagt är att vi ska heta Karlstad, eftersom det är staden vi representerar, och fotboll, eftersom är vad vi ska hålla på med. Så det begränsar ju rätt så mycket vad vi kan heta.


Enligt Svenska fotbollförbundets kan en förening, fram till den 15 november, be att få flyttas ner en serie. Den vakanta platsen i division 1, i det fall ett av Karlstad-lagen ber om nedflyttning, tas av det bästa förlorande laget från kvalspelet till serien.

Det innebär i så fall att tre av de fyra nu kvalande lagen, Motala AIF FK-Sollentuna FF och IFK Berga–Oskarshamns AIK, spelar i division 1 nästa säsong. Vilket av de två förlorande lagen från dubbelmötena som får platsen avgörs av deras poäng, målskillnad eller gjorda mål i kvalmatcherna.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

PODD ”Seriemordet” - Beslutet som kan klyva svensk fotboll
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Fruktar ökända serien: ”Ett stort obehag”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Seriemordet – vi granskar elitfotbollen

Division 1 fotboll