Fotboll

”Jag skulle inte prata med honom”

Martin Hansson om Henrys hands

avMatilda Johansson

I dag har det gått prick tio år sedan Thierry Henry avgjorde VM-playoffen mot Irland med hjälp av handen.

Vad Martin Hansson, som dömde matchen, skulle säga till fransmannen om de möttes nu?

– Jag skulle inte prata med honom, säger han till The Athletic.

18 november 2009 är ett datum som Irland och den svenske förre detta domaren Martin Hansson, 48, sent ska glömma.

I playoff-matchen mellan Irland och Frankrike, till VM i Sydafrika 2010, var Thierry Henry, 42, inblandad i det avgörande målet. Anfallaren förde med sig bollen med handen två gånger innan han passade fram till 1–2-målet.

Hansson uppfattade inte handssituationen och godkände målet. När Sportbladet tidigare i höstas pratade med honom beskrev han matchen som sin bästa – och sämsta prestation i karriären.

– Det var en underbar match att döma länge. Jag såg verkligen fram mot förlängningen, men det som hände gjorde att matchen blev den sämsta.

The Athletic har inför tioårsdagen av handssituationen intervjuat Hansson och för tidningen berättar han att han på grund av missen känner skuld till det irländska folket.

”Skyller på spelaren”

Efter matchen kom det in en representant från det Irländska fotbollsförbundet i Hanssons omklädningsrum och sa: ”Självklart är det ett misstag men vi skyller på spelaren, vi skyller inte på dig. Det är ett stort fusk från spelarens sida.”

48-åringen berättar för tidningen att det stödet betydde mycket för honom.

Men Martin Hansson verkar inte riktigt ha lagt situationen bakom sig. Detta med tanke på hur han svarar på frågan: Vad skulle du säga till Thierry Henry om du mötte honom idag?

– Jag skulle inte prata med honom, säger han till The Athletic.

Han vill också bredda frågan om fusk inom fotbollen.

– Visst, hade vi haft dagens teknik tillgänglig hade det varit bättre, men det jag verkligen undrar är: var är diskussionen om spelare som fuskar?

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll