Landslagsspelaren vittnar om ”kränkande kommunikation”

Anna Oscarsson lämnar Linköpings FC för Eskilstuna United.

23-åringen ser fram emot ett nytt ledarskap och berättar nu för Sportbladet att dialogen mellan henne och Linköpings tränare Olof Unogård har brustit.

– Jag har vid flertal tillfällen känt mig nedtryckt i kommunikationen, säger Anna Oscarsson.

Följ ämnen i artikeln

Anna Oscarsson tillsammans med sin nya tränare Magnus Karlsson i Eskilstuna United.
Anna Oscarsson tillsammans med sin nya tränare Magnus Karlsson i Eskilstuna United.

Anna Oscarsson spelade i 20 av Linköpings matcher under årets allsvenska säsong. Men nu har högerbacken valt att lämna klubben för en omstart i Eskilstuna United.

– Jag tror att det kommer att vara en utvecklande miljö för mig att vara i. Som jag kan må bra i, säger hon.

United-tränaren Magnus Karlssons ledarstil och teamet kring honom är en stor anledning till varför det blev just Eskilstuna.

– För mig är det otroligt viktigt med en bra tränare för att  utvecklas och må bra. Ett elitidrottsledarskap handlar om så mycket mer än det rent idrottsliga, det gäller att få spelare och aktiva att må bra för att kunna prestera på topp. Jag hoppas att ”Munkens” ledarskap ska utveckla mig optimalt, säger hon.

”Känt mig nedtryckt”

Erfarenheterna under det nyss avslutade säsongen i Linköping är en starkt bidragande orsak till varför Anna Oscarsson väljer att lämna klubben.

– Det är svårt för mig att säga det här för jag tycker om alla kring klubben, de gör ett fantastiskt jobb. Men det är svårt när den man jobbar närmast, huvudtränaren, inte inger förtroende, säger hon.

Den 23-åriga högerbacken var skadad inför säsongen och det var bland annat under den perioden som hon kände sig åsidosatt av tränaren Olof Unogård.

Anna Oscarsson vill inte gå in på detaljer, men pekar på en ”kränkande kommunikation”

– Jag försöker alltid vara uppriktig och rak, men bara för att jag vill att vi som lag och jag själv ska utvecklas. Är det något som behöver förbättras så vill och försöker jag vara den som vågar ta upp det. Jag upplever att problemet har varit att det inte har tagits väl emot väl. Jag har vid flertal tillfällen känt mig nedtryckt i vår kommunikation, säger hon.

Har det påverkat din speltid?

– Nu har jag startat alla matcher i stort sett, så nej. Men det har påverkat mig mentalt och det har gått ut över min prestation. Det handlar om kommunikation som inte skett på ett okej sätt. Från tränare till spelare.

– Det är klart att det har varit svårt. Först på grund av tiden under och efter skadan och sen för man har känt sig hämmad av sin tränare. Man trippar på tå, för att inte göra något fel. Den kombinationen har varit svår, men jag har lärt mig mycket också, säger Anna Oscarsson.

”Överdrivet språkbruk”

Spelarens agent Michael Kallbäck, Neverland Management, påpekar för Sportbladet att flytten är nödvändig och att beslutet att lämna LFC fattades redan i somras.

– Anna är ju den spelare som ska konkurrera med Hanna Glas om högerbackspositionen i landslaget och för att det ska ske behöver hon förtroende, ha en tränare som vill utveckla henne både på och utanför planen. Den möjlighet har hon inte fått i Linköping det senaste året. Det finns extremt mycket att säga om den behandling som Anna tagit emot där, men som hon bara svalt för att inte påverka laget negativ. Det har varit en otrolig styrka från Annas sida, men också en belastning som en ung tjej under inga omständigheter ska behöva bära, kommenterar Michael Kallbäck.

Tränaren Olof Unogård bekräftar för Sportbladet att relationen mellan honom och spelaren varit ansträngd.

Att kalla det för ”kränkande kommunikation” håller han inte med om.

– Absolut inte. Jag vet vilka samtal hon hänvisar till. Spontant känns det som ett överdrivet språkbruk om jag ska vara ärlig. Både jag och Anna är personer med starka viljor, vi vill mycket med fotbollen och det kan krocka vilket det gjort ett flertal gånger. I vissa relationer blir brinntiden ibland förbrukad. Den senaste tiden har vi inte ens haft en relation, säger han.

Spelaren och tränaren hade nyligen ett möte där de fick rensa luften. På mötet deltog även klubbchefen Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt.

– Jag satt med för Anna ville ha lite stöd. Hon fick säga vad hon tyckte och tänkte. Olof gav sin version och det var bra att de fick prata, säger Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt.

Hur ser du på hur Olof Unogård har hanterat situationen?

– Jag vill inte kommentera det mer än så. Det var bra att de hade samtalet och det är tråkigt att det blivit så här. En relation bygger man tillsammans och alla går inte ihop.

Är det fler spelare som vittnat om ”kränkande kommunikation”?

– Ingen har kommit till mig och för att uttrycka det som Anna utryckt.

Enligt Östgöta-Corren finns det dock ett missnöje i delar av spelartruppen i Linköpings FC.

Uppgifter som tränaren Olof Unogård kommenterar så här:

– Alla är besvikna på årets resultat, men jag känner att jag har gruppen bakom mig.

Har klubben förtroende för Olof Unogårds ledarskap?

– Det är en styrelsefråga. Vi har inte tagit beslut ännu om nästa år och det en av de sakerna vi får diskutera. Finns det brister som vi har i styrelsen, jag som klubbdirektör eller har ledarskapet brustit? Vi får utvärdera allt och har möte nästa vecka, kommenterar Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.