Bendtner släpper bok: ”Håll käften, Henry”

Nicklas Bendtner – fotbollsspelare och snart författare.

Dansken har skrivit en självbiografi.

Där förre Arsenalprofilen berättar bland annat om hur han bad Thierry Henry hålla käften och hur hans agent presenterade Londons nattliv för honom.

Nicklas Bendtner har de senaste åren blivit mindre förknippad med sin kompetens på fotbollsplanen, utan snarare misshandeln av en taxichaufför som han dömdes till fängelse för. I norska Rosenborg blev han utfryst och ville lämna, och under transferfönstrets sista timmar blev han utan kostnad klar för FC Köpenhamn.

Men även om 31-åringen nu är hemma i Danmark är det Arsenal han mest förknippas med. Och det kanske är den tiden han skrivit mest om.

För tillsammans med Rune Skyum-Nielsen har Bendtner skrivit en självbiografi som släpps på tisdag, Guardian har fått ett utdrag av boken som heter ”Bägge sidor” på svenska. Där han går in på hur det var i Arsenals akademi.

”Inse att du är en liten skit”

”Dagarna med lektioner är värst. En dag missar jag en med flit, jag gömmer mig på damernas toalett och hör hur folk skriker efter mig. Liam Brady (huvudansvarig för akademin) tar sedan tag i mig och undrar vad jag håller på med”, skriver han.

”Efter några månader märks det att David Court, assisterande på akademin, inte tål mig. En dag kommer jag dit med keps som han rycker från mitt huvud, slänger den på marken och stampar på den med båda fötterna. Han tar den och säger att jag måste inse att jag är en liten skit och en stor fet nolla så länge jag är i akademin och inte i a-laget”.

Ett år senare får Bendtner börja träna mer med a-laget efter att ha imponerat med målskyttet för såväl U18- som reservlaget.

”Men jag glömmer bort att jag bara gör det på prov. I en övning får vi bara röra bollen två gånger och jag ser att Thierry Henry rör den tre gånger, något som jag skriker rakt ut. Henry vänder sig och hyschar mig med fingret. Lite senare efter att jag gnällt över en situation säger Henry åt mig att hålla käften, den här gången med ett gäng svordomar. Men jag skriker tillbaka att det är han som ska hålla käften. Han springer mot mig, konfronterar mig, säger alla möjliga saker och struntar helt i att spelet pågår”.

”Inte särskilt smart av agent”

Bendtner väljer att ha David Manasseh som agent, vänsterbacken Ashley Cole säger bra saker om honom enligt Bendtner.

”Du har allt du behöver, ingen i England har din potential, säger han. När vi skrivit på kontrakten bjuder han med mig till Nabu för att fira, det är det hetaste stället. Restaurang som förvandlas till bar och nattklubb”.

”Jag vet inte om det är en agents ansvar. Men om det är mitt bästa han vill är det inte särskilt smart att presentera ställen som Nabu för mig. För några år senare, när jag har pengar, är det dit jag går hela tiden”.

Bendtner lämnade Arsenal, där han gjorde 108 Premier League-matcher och 24 mål, för tyska Wolfsburg 2014, efter det har han tillhört Nottingham Forest, Rosenborg och nu alltså FC Köpenhamn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.