AVSLÖJAR: Anderssons ”miljonmisstag”: Tackade nej till bonus

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sportchefen Bosse Andersson, 51, hyllas för spelarförsäljningar på 300 miljoner kronor för Djurgården.

Men han har gjort en usel affär – privat. 

Andersson och VD:n Henrik Berggren tackade 2013 nej till provision på spelartransfers. Duon har därmed gått miste om tiotals miljoner kronor.

När det blev klart att Djurgården sålt mittbacken Marcus Danielson, 30, till kinesiska Dalian Professional för nära 51 miljoner kronor hyllades Dif:s sportchef Bosse Andersson för ännu en stor spelartransfer.

Sedan sportchefen ihop med VD:n Henrik Berggren återvände till Djurgården 2013 har det sålts spelare från Djurgården för cirka 300 miljoner kronor.

”Känner ingen bitterhet”

Vid de återkommande större försäljningarna har det cirkulerat uppgifter i en snäv krets om att duon vid återkomsten till Djurgården tackade nej till ett upplägg som skulle ge sportchefen och VD:n en provision på 5–10 procent av nettot vid spelarförsäljningar.

– Det är korrekt. Det fanns en sådan diskussion när vi hyrdes in som konsulter 2013, säger Andersson till Sportbladet. Men det är ingen stor sak i dag.

Det innebär att ni har gått miste om väldigt stora summor.

– Vi är anställda för att göra ett så bra jobb som möjligt för Djurgården. Vi har aldrig tänkt eller känt någon bitterhet över det. Det är en stor glädje för alla när vi lyckas med de här försäljningarna – för spelaren själv, för klubben, tränare och ledare, anställda, medlemmarna.

När Andersson och Berggren hyrdes in först som konsulter 2013, och sedan anställdes 2016, kom Djurgården från en tid där man inte gjort större spelarförsäljningar.

Styrelsen med ordföranden Lars-Erik Sjöberg såg provisionsförslaget som ett eventuellt sätt att premiera lyckade försäljningar och få fart på den delen av verksamheten.

– Vi sa nej själva. Vi trodde inte det var en bra lösning när man jobbar för en medlemsägd förening, säger Bosse Andersson. 

Hamréns procentandel

Bonusar till ledare vid spelarförsäljningar är ovanligt, men förekommer i svenska fotbollsklubbar.

Sportbladet avslöjade hur dåvarande Örgrytetränaren Erik Hamrén hade en procentandel vid försäljningar av spelare som när Johan Elmander såldes till Feyenoord och Marcus Allbäck till Heerenveen.

I nutid avslöjade norska Sarpsborgs Arbeiderblad i höstas att Sarpsborg 08:s sportchef Thomas Berntsen har provision på klubbens spelarförsäljningar och att dåvarande tränaren Geir Bakke fick bonus på klubbens totala ekonomiska resultat.

– Storleken på bonusarna går vi inte ut med. Vi snackar inte om några större summor, det är mindre summor, sa Sarpsborgs ordförande Cato Haug till Sarpsborg Arbeiderblad.

Enligt uppgifterna har Sarpsborg fått ihop ett överskott på spelartransfers på motsvarande 140 miljoner kronor under de senaste åren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.