Damallsvenskan: Här är veckans elva

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur ska Linköping ersätta Mimmi Larsson och Stina Blackstenius?

Vi vet inte.

Men medan vi grubblar över saken gör Ebere Orji två mål och ligger bakom det tredje.

Nigerianskan är den mest givna spelaren när Sportbladet för första gången tar ut veckans elva i damallsvenskan.

MÅLVAKT:

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sabrina D’Angelo, 27, Vittsjö

Rosengårds första halvlek av Skånederbyt var skräckinjagande. Om du bara hade ett öga på skärmen under sommarkvällen kunde det ibland verka som att hemmalaget spelade med tre bollar. Och att bortalaget hade två målvakter.

Troelsgaard sköt från distans, Larsson v-löpte sig till luckor, Svava stormade in från sin kant. Varje gång kastade sig en kanadensisk 27-åring och styrde undan.

I andra halvlek mattades FCR-offensiven och D’Angelo kunde ha hållit nollan om inte en egen spelare styrde in ett inspel i egen kasse.

Noll poäng för Sabrina den gången. Men en plats här är given.


BACKAR:

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Sara Olai, 20, Uppsala

Den som såg Uppsalas genrep mot Kif Örebro i mitten av juni noterade en sak. Högerbacken Sara Olai var giftig på skallen på fasta.

Den gången nickade 20-åringen in nykomlingens enda mål. Mot Djurgården i seriepremiären satte hon 1–1-bollen med en lika distinkt panna.

Uppsalas backlinje har den osunda vanan att skänka bort bollar. Mot Dif var det Sofia From som var generös. Utöver slarvet, om det ens går att resonera så, är den defensiva fyran inte dum alls.

Vi låter Olai representera dem här som en belöning för att ha gjort föreningens första allsvenska mål. Och såklart för målgesten: en euforisk lyckokram – följd av blixtinsikten att avstånd bör råda och ett snabbt steg åt sidan.


Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sandra Adolfsson, 33, Vittsjö

Ett löfte. Det här är första och sista gången vi tar ut två spelare ur ett förlorarlag i elvan.

Men lika helgjuten som Sabrina D’Angelos insats var Sandra Adolfssons. Ihop med olyckskorpen Kajsa Lind, vars självmål avgjorde derbyt, bildade de en pyramid lika obeveklig som de i Giza.

Adolfsson påstås ha varit småskadad på försäsongen. Det måste vara bluff och rävspel, för den 33-åring vi såg vinna dueller mot Anvegård och Larsson såg ut att inte ha missat ett enda fyspass sedan januari.


Foto: Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cailin Michie, 22, Piteå

Sedan Madelen Janogy drog från Norrbotten finns något förutsägbart över Piteå. Eller pålitligt, om du vill använda ett snällare ord, vilket kanske är mer rättvist.

Men om vi nu kallar det Karlernäs-Johansson-Löfqvist-styrda laget för förutsägbart så är skotskan Cailin Michie den som bryter mönstret.

22-åringen är den dubbelfotad ytterback som trivs lika bra på mitten som i försvarslinjen. Och är du ovaksam en sekund rusar hon mot motståndarmålet.

Mot Umeå var hon överallt. Det bådar gott inför ännu tajtare matcher framöver.


Mittfältare:

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jessica Samuelsson, 28, Rosengård

Såhär kan en derbyhjälte också se ut.

Ska Rosengård få plats för all sin kreativitet på innermitten måste veteranen Samuelsson orka älga fram på sin högerkant.

Tidigt i karriären var konditionen och närkamperna hennes styrka, medan inläggen lämnade mer att önska.

Numer slår Samuelsson in låga bollar med kraft. Det var just en sådan som ledde till självmålet – och i förlängningen en plats här.


Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frida Maanum, 20, Linköping

Petimätern menar att hon spelar forward. Men norskan är i grunden offensiv mittfältare och verkar i sin offensiva roll ha tagit ett kliv från ifjol. Hon ser rappare ut. Målhungrigare.

Nyförvärvet Petra Johansson hade kunnat ta plats i elvan, men Maanum slog henne på målfoto tack vare sitt straffmål.

Vill det sig för 20-åringen kan hon rentav hota i skytteligans toppskikt. Så vass verkar hon.


Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Julia Zigiotti Olme, 22, Göteborg

Kristianstad var förvarnade. I minut 40 klappade Zigiotti till med höger insida i djupet och ställde Hammarlund i princip fri.

I minut 41 gjorde hon det igen, fast till Blomqvist, och så stod det 1–0.

Efter den tillknäppta första akten spelade Göteborg ut hela registret i andra och då såg KDFF ut som elva främlingar som tuttats ihop för att lira match.

Julia Zigiotti trivdes som en sjuåring som myglat sig in i Flumeride genom att stå på tå. Ett mål, en assist och med i uppbyggnaden till det mesta.


Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hanna Bennison, 17, Rosengård

Cankovic, Larsson och Anvgeård var bra, men i centrum för torktumlarfotbollen i första halvleken av derbyt snurrade en 17-åring runt.

Hanna Bennison visade utsökt bollbehandling på små ytor. En vridning här, ett instick där, ett utrull på kanten där.

På försäsongen dribblade Bennison förbi halva Vittsjö och gjorde mål. Den här gången nöjde hon sig med att finlira i 73 minuter. Det räcker för oss.


Forwards:

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Heidi Kollanen, 23, KIF Örebro

Gnälldrottningen. Det må låta som ett öknamn, men i det här fallet är det en hyllning.

Med en kvart kvar la finskan upp bollen 25 meter från mål. Sedan tryckte hon till för kålrotslåda och fosterland, via ribban och in i mål.

I Kif Örebro har vi mest pratat om att Heather Williams inte kommer tillbaka. Om Kollanen håller samma klass som i Gnällbältesderbyt kan amerikanskan med gott samvete stanna på andra sidan Atlanten.


Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebere Orji, 27, Linköping

Vi visste att nigerianskan kunde stapla tvåsiffrig målskörd i elitettan. Men att hon skulle gå rakt ut i damallsvenskan och glänsa hade vi inte väntat oss.

Nu var motståndet svagt, men bollrackarn ska ändå tofflas in. Det skötte Orji med den äran.

Två mål och den där sortens svandyk som gör motståndarfans tokiga – men som ändå tenderar att ge straffsparkar emellanåt.

Vi är inte sålda än. Vi vill se Orji mot tuffare motstånd innan vi besvarar om hon ersätter Larsson eller Blackstenius.

Men till dess rullar vi ut röda mattan, skickar limousinen till Östergötland och välkomnar henne till veckans elva.


Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Rebecka Blomqvist, 22, Göteborg

Wolfsburg ville ha henne i vintras, men ”Rössö˝ hade ouppklarade affärer i Göteborg och stannade.

Och som hon verkar trivas. På sin timme mot Kristianstad skakade 22-åringen till sig tre frilägen och rullade in två.

Hon kommer inte starta alla matcher i år, ibland behövs kraften i duon Hammarlund och Blackstenius. Och Blomqvist är förvisso tunnare än de två, men hon är också finurligare.

Vi är inte övertygade om att anfallaren har cynismen och järnpsyket för att flytta till en europeisk storklubb än. Men på den här nivån är hon en attraktion.

Publicerad:

LÄS VIDARE