Förhandlingarna strandade – kvalmatchen i fara

Foto: Ermindo Armino / TT
FOTBOLL

Konflikten mellan danska fotbollsförbundet och landslagsspelarna når ingen lösning.

Nu kan laget inte resa till tisdagens VM-kvalmatch mot Ungern.

– Vi är lite skakade. Vi måste konstatera att spelarföreningen och spelarna inte vill mötas, säger förbundets kommunikationschef Jakob Høyer.

Danmarks fotbollsdamer, som vann EM-silver, har gått ut i strejk inför VM-kvalet. Landslagsspelarna dök inte upp på samlingen i veckan efter att det danska förbundet, DBU, inte accepterat spelarnas krav om en ökning av de ekonomiska villkoren på 342 procent.

Förbundet trodde på en lösning inför tisdagens match mot Ungern, men parterna har ännu inte kommit överens.

Förhandlingarna strandade under lördagen.

– Vi är lite skakade. Vi måste konstatera att spelarföreningen och spelarna inte vill mötas, säger förbundets kommunikationschef Jakob Høyer enligt Extrabladet.

”Tar striden för unga spelare”

Enligt förbundet finns det nu två lösningar, antingen att ställa in matchen eller att hitta andra spelare som kan spela matchen.

Stjärnan Pernille Harder har lagt upp en känslosam video på Facebook där hon förklarar varför spelarna gått ut i strejk.

– Ni undrar saker varför vi tar den här striden. Vi tar den här striden för alla tidigare landslagsspelare som startade den här kampen, vi tar den för oss själva och vi tar den framför allt för unga spelare som är landslaget framtid, säger hon och fortsätter:

– Vi kräver bara förutsättningar så att vi kan bli bättre fotbollsspelare. Det handlar inte om att bli rik, det handlar inte om stora summor. Det handlar om att inte tvinga oss att ha jobb, heltid eller halvtid, eller att studera. Om vi inte behövde tänka på de här sakerna hade vi kunnat fokusera hundra procent på fotboll.

Sverige möter Danmark i VM-kvalet den 20 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM