Självmål av Viasat i Rooneys återkomst

Brenning: Jonas Olsson kan börja med att skälla ut sina nya kollegor

Foto: VIASAT OCH GETTY IMAGE
FOTBOLL

Det var en vanlig dag på jobbet för Manchester United och en vanlig dag på jobbet för Viasat.

För Manchester United slutade det med en bekväm 4-0-seger.

För Viasat med ett irriterande självmål.

Innan Manchester Uniteds möte med Everton handlade det mesta om Wayne Rooney. Hur skulle hemmafansen välkomna sin gamle hjälte? Hur skulle de reagera på att få se den 31-årige klubbikonen i motståndarlaget? Skulle den senaste alkoholskandalen påverka mottagandet?

Frågor vars svar Viasats personal effektivt dränkte i tomt prat om Rooneys karriärsstatistik.

Praktfullt självmål

– En mycket speciell entré, stack programledaren Ola Wenström in i studiosnacket samtidigt som Rooneys entré på Old Trafford rullade utan ljud.

– Han togs emot väl, folk ställde sig upp runt omkring oss och applåderade, sa kommentatorn Henrik Strömblad när bild och ljud väl flyttat till arenan.

Men låt oss uppleva det då! Det var ett praktfullt självmål på alla svenska tv-tittare.

Men sen kom i alla fall bilden, sen kom regnet och sen kom blixten från Antonio Valencia. 1-0-målet var en pärla på halvvolley från lagkaptenen som växt ut till en av Uniteds mest pålitliga spelare. Vad som sedan följde var en nästintill perfekt United-storm.

Om bara Henrich Mchitarjan hade varit lite mer precis i djupledsspelet eller Romelu Lukaku effektivare i avslutningarna så hade Manchester United haft sin 4-0-ledning redan i paus. Nu stod det fortfarande bara 1-0 i halvtid när Viasat sedan retade oss med tre nya sekunder höjdpunktsbilder från Rooneys entré. Återigen utan ljud.

I öppningen av andra halvlek var det som om Rooney själv förstått att om han skulle lyckas förmedla något slags intryck till alla sina gamla United-fans framför tv-apparaterna så var han tvungen att göra det när spelet var igång. Det tog 49 sekunder innan han hade krigat sig fram till ett friläge – men David de Gea räddade. Det var anfallarens enda stora chans att påverka matchens utgång.

Förtjänade en annan inramning

Efter 82 minuter byttes 31-åringen ut till stående ovationer från hemmapubliken och en uppskattande handskakning även från motståndartränaren José Mourinho. Men då var det som om matchens energi redan hade tagit slut.

Hemmalaget hade sedan länge blivit nonchalant avslappnat samtidigt som gästerna från Liverpool inte hade kvalité nog att utnyttja de chanser de faktiskt bjöds på. Istället kunde Henrich Mchitarjan döda den lilla spänning som ändå fanns kvar med sitt 2-0-mål efter slarv från Everton-försvararen Ashley Williams, Romelu Lukaku öka på till 3–0 och Anthony Martial rulla in 4–0 från straffpunkten.

Det var till sist en vanlig dag på jobbet för Manchester United som faktiskt inte gjorde mer än de behövde. Det var också en vanlig dag på jobbet för Viasat som gjorde precis som de alltid gör.

Niva-anekdoten kom med, Wenström-överlämningen satt och Strömblad-välkomnandet var där. Men det här var ingen vanlig match – det här var Wayne Rooneys återkomst till Old Trafford. Den förtjänade en annan inramning.

Innan matchen propagerade en märkbart irriterad Jonas Olsson för att Wayne Rooney förtjänar större hyllningar för sina insatser för brittisk fotboll. Mittbacken kan gott börja med att skälla ut sina nya tv-kollegor.

ARTIKELN HANDLAR OM