Dubbelt Hammarby på topp i veckans elva

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Nivån har höjts i damallsvenskan efter den nervösa och skakiga första omgången.

Följaktligen har det blivit svårare att ta plats i veckans elva än att komma in på en exklusiv privatskola i London.

Så beklagar, Stina Blackstenius, Hanna Folkesson och Milla-Maj Majasaari, era insatser var lysande – men de här var ännu vassare.

Målvakt:

Emma Holmgren, Eskilstuna United

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Seriens snabbaste fötter sitter inte på någon flamboyant ytter eller djupledsiller utan på en målvakt med nummer tre på ryggen.

Jo, Emma Holmgren släppte in två bollar mot Rosengård, men hon motade också tio skott och avvärjde mängder av halvchanser. Bäst var de blixtrande benparaderna på ett par närskott.

Vi berömmer gärna AIK:s derbyhjälte Majasaari för omgångens vackraste räddning, men som helhet var Holmgren bäst.


Backar

Kajsa Törnkvist, Kristianstad

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Jag hade väntat mig att Sif Atladottir eller Mia Carlsson skulle kliva ner och trygga KDFF:s back-trea snarast. Men det finns ingen anledning så länge en 20-åring spelar som hon gör. Kajsa Törnkvist är inte störst på planen men vinner fler närkamper än hon förlorar mot tio kilo tyngre klossar. Hennes uppspel har blivit säkrare och precisare, men... men så är det något annat som har hänt i vinter. Enligt klubben beror lyftet på att hon blivit mer noggrann i förberedelserna och pluggar in motståndet in i minsta detalj. Det syns.

Emma Berglund, Rosengård

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

I fjol tog det halva säsongen att stapla upp tre nittiominutare för Berglund. I år tog det tre matcher. Ja, Emma Berglund var stundtals briljant i fjol, i år kan du stryka ordet stundtals ur den satsen. Vilket lyft! Numera är det inte ens förvånande att 32-åringen stänger ner kontringsstarka United på bortaplan. Det är sånt hon gör bara. Fortätt såhär och det kan bära hela vägen till Tokyo.

Clare Polkinghorne, Vittsjö

Stina Blackstenius drog en felträff upp i krysset. Det var den enda gången Vittsjös backlinje såg chanslös ut på 90 minuter mot de storstilade mästarna. Alla förtjänar beröm, inte minst Nellie Persson och Lisa Klinga, men vi faller ändå för veteran-matildan Clare Polkinghorn. Inte glamourös men omutbar och stenhård.


Mittfältare

Honoka Hayashi, AIK

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

– Punch.

Fler ord än så använde inte japanskan för att beskriva sin 2–1-straff mot Djurgården. Så då stannar vi där. Det var en hård rackare till straff, punkt.

Spelare som kommer långväga till damallsvenskan brukar behöva en inkörsperiod, men Hayashi har med en gång injicerat fart och en nyttig dos genombrottsvilja. Distansskottet i derbyt krönte en finfin insats: det är inte hårt, inte ens perfekt placerat, men det är ohyggligt kontrollerat att avancera och böja in bollen sådär. Omedetō, Honoka!

Eveliina Summanen, Kristianstad

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Vart har finskan hållit hus de två första omgångarna? Klubben höll henne som en av de främsta i serien 2020 och vi höll kanske inte med, men förstod vad de menade. Borta mot Växjö var det första gången Summanen visade något av fjolårsklassen när hon kleptomaniskt stal bollar och fördelade dem vidare.

KDFF har fortfarande inte samma bolltempo som i fjol, men när de får upp farten är alltid Summanen delaktig.

Caroline Seger, Rosengård

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Hon vägrar gå ner i nivå. Vecka efter vecka är Caroline Seger, 52, hopplös att ta bollen av. Det är en sorts närkampsspel som bygger lika mycket på hjärna som muskler, en förmåga att alltid flytta bollen i mottagningarna som gör att hon inte låter sig fångas. Därtill avslutade hon ovanligt ofta mot Eskilstuna. Man kan ha med Seger här nästan varje vecka, men efter veteranens hittills bästa match i årets damallsvenska är det oundvikligt.

Jelena Cankovic, Rosengård

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Jag ska medge att jag singlade slant. Klart att Häcken borde ha med åtminstone en spelare när de hämtade en poäng mot Vittsjö IP. Kanske Filippa Angeldahl igen, som håller landslagsklass hittills i vår. Men lika imponerad är jag av den serbiska 25-åringen som opererar ett par steg framför eller bredvid Seger. Passa henne bollen och något händer. Skänk den till henne, som United gör i minut 26, och hon rullar fram till Olivia Schough som avgör matchen.


Anfallare

Madelen Janogy, Hammarby

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Håller hon verkligen landslagsklass? Är hon OS-bra?

Såna dumma frågor kan man ställa sig. Sedan är det bara att slå på andra halvlek av Bajen-Kif och se en spelare som går på vatten. Poängskörden stannade på tre, men Mini-Marta låg bakom ofantliga mycket mer än så.

Clara Markstedt, Vittsjö

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Häcken gled över på fyrbackslinje av respekt för Vittsjö. Det hade inte hjälpt med sju backar när Clara Markstedt är på det här humöret. I sin goda stunder är Markstedt inte en fotbollsspelare utan en bepansrad murbräcka. Stå i vägen på egen risk.

Emilia Larsson, Hammarby

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Janogy fick rubrikerna, det blir lätt så när en landslagsspelare klackar in mål, men rappast och mest företagsam i 5–0-krossen var hon på andra kanten. Larsson väggade, bröt in, bråkade, fälldes, slog inlägg, avslutade en snillrik frisparksvariant och tunnlade en målvakt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.