Premier League

Svenske Ola är en cyklande fotbollsnörd

Av: 

Henrik Lundgren

FOTBOLL

Det finns 28 fotbollsklubbar i London.

Från Arsenal i Premier League till Wingate & Finchley FC i motsvarande division 7.

Ola Wallin, 51, cyklar till dem allihop, gärna en gång per säsong. 

Det finns olika former av fotbollsnörderi. Någon kanske följer sitt favoritlag land och rike runt, andra går igång på groundhopping och ser så många olika lag och arenor som möjligt över hela världen.

Eller så gör man som Ola Wallin som på cykel tagit sig till samtliga 28 klubbar i London under de senaste säsongerna. 

Det har nu gått fyra år sedan stockholmaren Wallin bestämde sig för att flytta till London och starta sightseeingfirman Notting Hill Bike Tours där guide och gäster tar sig runt i den engelska huvudstaden med hjälp av cykel. Fotbollsintresset hade han med sig från barndomen, redan som tioåring åkte han över med pappa och bror och såg Arsenal, och sen blev det kontinuerligt fotbollsresor till den engelska huvudstaden. 

– Jag läste en bok som heter ”Are you here for the game?” som handlar om fotbollen i London, utanför Premier League. Jag tyckte den var så bra att jag ville göra det själv och åka runt och kolla alla lag. Premier League är fantastisk på alla sätt och vis, men det börjar bli ganska flashigt. Ju längre ner i divisionerna jag kom, desto mer autentiskt blev det. 

Selhurst Park, Crystal Palaces hemmaplan, är favoriten i Premier League.

”Gamla plåtburken”

Och med jobbet som cykelguide föll det sig naturligt att han skulle ta sig till alla 28 arenorna på cykel. Han började med Championship, där Loftus Road, numera Kiyan Prince Foundation Stadium, blev ett populärt tillhåll. Och dit behövde han knappt ta cykeln.

– Min gamla lägenhet låg 300 meter från arenan, den gamla plåtburken. Jag gillar verkligen den. 

Han säger att han inte har något speciellt favoritlag, men att han gärna går och kollar på Crystal Palace om det ska vara Premier League. 

– I Championship blir det mycket Charlton, nu nedflyttade. Och Millwall. Och så Brentford, nu när de har Pontus Jansson i laget. Men i Premier League är det definitivt Crystal Palace, jag älskar stämningen där. Jag har inget emot turister, jag har själv varit en turist i större delen av mitt liv. Men det kan bli väl mycket selfiepinnar och sånt på exempelvis Tottenhams och Arsenals matcher.

”Cykelstaden nummer ett”

En del av de cyklande gästerna följer gärna med på match också. Antalet arenor han besökte ökade snabbt. Och till slut blev det naturligt med nästa målsättning.

– Ja, det blev ju en grej att jag måste se alla 28. Och när jag klarat av det så cyklade jag vidare utanför stan, till Wycombe, Brighton, Dartford och Southend on Sea. Totalt har det blivit närmare 40 klubbar nu. Alla lag i London ner till division 7, plus några i division åtta, som ju egentligen motsvarar nivå nio.

Min känsla från tidigare Londonresor är att det är en smått livsfarlig stad för cyklister, även för rutinerade cykelbud. Men jag anar att du kommer att säga att jag har fått helt fel uppfattning?

– Oj, ja det måste jag faktiskt säga. London är en väldigt cykelvänlig stad, Nästan i nivå med Köpenhamn och Amsterdam. Jag har med sjuåringar på guidningarna som enkelt cyklar genom London. Att cykla som turist i stan är formidabelt. Men om man inte är van vid att cykla så finns det väldigt trafikerade delar av London som jag absolut avråder nybörjare att cykla i. Men även när jag cyklar till Brighton, som ligger tio mil bort, så är det cykelbana nästan hela vägen. Och det går att låna cyklar i princip gratis, staden har precis beställt in 2 000 till. Så London kommer att bli cykelstaden nummer ett. 

”Det säger allt”

I dessa tider är ju dock det mesta annorlunda, och det gäller även för cyklande fotbollsnördar. Coronapandemin tvingade Ola Wallin att lägga cykelturerna på is i våras, och även om fotbollen satte igång igen i juni så var det ju utan publik. I juli kunde han så smått starta upp de guidade turerna igen, och lagom till Premier League-starten börjar det också komma positiva signaler om publik på matcherna. Den 5 september skrev en glädjestrålande Wallin ett Facebook-inlägg: ”Otroligt! I dag såg jag fotboll live för första gången på nästan sex månader. Tillsammans med 499 andra fotbollstörstande supportrar såg jag Bromleys reservlag möta Cray Wanderers i en träningsmatch”. 

Beskriv känslan?

– Fantastiskt. Underbart att se så många människor le i solen. Att det är sånt intresse för en träningsmatch på den nivån säger allt. 

Hur tror du att det kommer att bli i höst?

– De regler jag senast hört om är att det tillåts cirka 30 procent av publikkapaciteten i division sju och lägre till att börja med. Men det kan säkert variera från lag till lag beroende på hur stadion ser ut, logistik och allmän säkerhet. Jag tror att man får vara beredd på snabba vändningar beroende på spridning av pandemin. Det är enorma pengar på spel och flera klubbar slåss för sin överlevnad. Så fort det går justeras reglerna för klubbarna, även de högre upp i seriesystemet, men det kan naturligtvis bli åt andra hållet också.

Men så fort det går…

– Jag har fotbollsmatcher inbokade varje helg. Men det kan säkert bli svårt att få biljetter, då jag tror att de som annars ser andra lag högre upp i serierna kommer att se lag i London som Kingstonians, Corinthian, Haringey Borough FC och så vidare. 

”Inte lämpligt att filma”

Vilken division föredrar du, om du får välja fritt?

– Jag är väldigt svag för Championship. För tio år sedan var det väldigt mycket ”Drillo Olsen”-fotboll, de dyngade upp bollen och försökte stånga in den. Men nu spelar de flesta lagen bra fotboll, det är kvalitet och det går mycket snabbare. Och framför allt är det inte så mycket gnäll, man filmar inte speciellt mycket i Championship. Det är inte lämpligt… I Premier League kan de ligga och dra sig lite extra och spela mer taktiskt. Därför gillar jag Championship. Det går fort, det är bättre teknik numera och sen är det bra stämning på matcherna. Nästan oavsett vilka du går och ser och oberoende av vilket lag de möter.

Vilken arena är närmast att nå med cykel?

– Många svenskar bor på hotell i Bayswater i centrala London, och därifrån är det närmast till Chelsea. Väldigt nära, och ganska cykelvänligt att ta sig dit. Queens Park Rangers är egentligen bara att ta sig ner för backen också. Och Emirates Stadium är också förhållandevis nära. Men den enklaste arenan att cykla till är West Hams London Stadium, dit kan du cykla längs kanalen hela vägen. Det är magiskt. Sen är det en väldigt vacker och bekväm resa längs Grand Union Canal till Wembley Stadium och för att se Wealdstone. Det ligger också flera klassiska pubar med bra mat och dryck längs kanalen.

Från Bayswater är det en knapp halvmil till Stamford Bridge, en kvick cykeltur på 20 minuter. Till Emirates är det det dubbla. 

– I genomsnitt tar det en timme, oavsett vilken arena man ska till i London. 

Men du… vad är det för fel på tunnelbanan?

– Man lär sig så otroligt mycket om London genom att inte vara nere i tunnelbanan, där ser du ju ingenting och missar allt som händer ovan jord. Och jag cyklar lugnt, jag tokcyklar inte. Jag stannar och fikar, tar en öl. Ta dig lite tid, cykla iväg några timmar innan avspark. Besök ett lag som du kanske inte vet så mycket om. Det blir väldigt roligt och något jag verkligen rekommenderar. 

Cyklar du till alla matcher, även en regnig torsdagskväll i november?

– Jag cyklar alltid. Men har jag kunder från Sverige så ber jag inte dem att sätta sig på cykeln en sån kväll, då tar vi en Uber eller taxi kanske. Men är jag själv eller med vänner, då cyklar jag alltid. Jag åker tunnelbana tre-fyra gånger per år, när jag ska till någon av flygplatserna. De klassiska röda bussarna har jag inte åkt med sen jag var barn. Jag cyklar överallt. 

Kollade in arenorna

Ligaomgångarna är uppdelade, så numera är det enkelt att se fler matcher än bara den på lördagseftermiddagen. 

– Med lite tur kan jag se 40 matcher på en säsong. 

Och även om det är uppehåll så går det ju att cykla runt och titta på arenorna ändå. 

– Sommaren 2018 hade jag en pappa med två fotbollstokiga söner på besök. De bokade en cykeltur för att se arenorna utvändigt hos Chelsea, QPR, Fulham och Brentford på en dag. Vi var ute i fyra timmar men såg naturligtvis mycket annat på vägen också. 

Själv drog han iväg på en långkörare så fort Corona-lockdownen i England lättades. 

– Jag besökte samtliga Londonlags arenor i Premier League och Championship. Det tog sju timmar och blev 12 mil i lugn takt. Kul och efterlängtat efter att i månader på grund av pandemin enbart ha fått lämna huset för essentiell shopping och till exempel läkarbesök. 

Nästa mål?

– Planen är att på sikt även börja följa damfotbollen i London som verkar väldigt intressant. Framför allt Millwall Lionesses. Men först på schemat är Kingstonian FC som spelar hemma i cupen nu på lördag, om inget förändras.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!


15 miljoner i jackpott - missa inte expertens analys av Stryktipset
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League

League One

League Two

The Championship