Hammarby är utslaget ur Europa League-kvalet

Jättetavla.

Rött kort.

Mardrömsminuter sänkte Hammarby i Europa League-kvalet.

– Tycker inte ens att det är frispark, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn efter 0–3 mot Lech Poznán.

Hammarbys första Europaäventyr på tretton år stannade runt hörnet. För efter vinst i inledande kvalomgången hemma mot Puskás AFC, åkte de nu ut i andra kvalrundan till Europa League-gruppspelet mot polska Lech Poznań.

Där kvalmatchen blev en mardröm för Bajen.

Efter en mållös första halvlek, där såväl Aron Jóhannsson som Gustav Ludwigson brände friläge, kom öppnande avancemangsmålet tio minuter in i andra 45:an. Mittbacken Kalle Björklund fick som sista försvarare bollen lite långt ifrån sig efter passning från Richard Magyar, Björklund försökte sedan glidtackla bollen till målvakten David Ousted. Men tillslaget var alldeles för löst, och Pedro Tiba fick friläge med Hammarbymålvakten. Och portugisen placerade säkert in 1–0 till Poznán.

– Vi ger ju dem ettan, det är jättetufft. Uppförsbacken blir ju enorm, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Hur tror du Kalle Björklund kommer hämta sig efter det där misstaget?

– Jag tror Kalle kommer komma stärkt ur det. Fotboll har många parametrar som bygger på misstag. Det är inte så kul när man gör det i en sådan här match, men man måste gå vidare. Kalle är en ung spelare och sådant här händer. Sedan är det lätt att man glömmer chanserna i första halvlek.

Åtta minuter efter missen blev möjligheterna till att gå vidare ännu sämre. Lagkapten Jeppe Andersen drog på sig sitt andra gula kort och blev utvisad. Dansken blev förvånad efter domarens beslut, och antydde att målskytten Tiba förstärkte i duellen.

– Jag har sett det på min mobilskärm. Jag tycker inte ens det är frispark. Ni har säkert sett det också. Det ser folk själva. Bara att titta på klippet. Det är tungt. Man hade hellre åkt ut på ett skott i krysset, säger Billborn.

– Såg konstigt ut. Om man ska ge ett andra gult ska det vara en avsiktlig armbåge. Det har jag inte hört att det var, om du ska ge ett andra gult där ska det vara något rejält, säger Alexander Kacaniklic.

Två sena mål

Hammarby med tio man försökte få till en kvittering, men möjligheterna uteblev och Paulinho byttes ut skadad där han tog sig för baksida lår. I stället avgjorde Jakub Kaminski och Filip Marchwinski i slutminuterna när de tryckte in 2–0 och slutresultatet 3–0 via vackra långskott.

– När man får ett rött kort så tidigt så blir det väldigt, väldigt tungt. Vi försöker att hålla upp det skapligt innan 2-0 kommer. Det gäller att ha lite marginaler på sin sida och det hade vi inte i dag, säger tränare Billborn.

Vad är det främsta ni tar med er från detta nu när Europaäventyret är slut?

– Man får göra en större analys. Det är lite det här man är inne på att vara lite mer cyniska, lite mer rejäla. Spela med lite större marginaler. Motståndaren behöver inte så många chanser för att utnyttja saker och ting till sin fördel. Det är något man kan ta med sig.

Hammarby är alltså utslaget ur Europa League-kvalet. I den tredje kvalomgången möter nu polska Poznán vinnaren mellan grekiska OFI Kreta och cypriotiska Apollon Limassol, den matchen avgörs på torsdag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.