Uppgifter: Villkorstrappan skapar splittring inom polisen

Av: Moa Berander

Publicerad:
Kollage.
Foto: TT/Bildbyrån
Kollage.

FOTBOLL

Villkorstrappan har skapat en splittring inom polisen, enligt Expressen.

Flera regioner kritiserar strategin och vill istället se en bättre dialog med fotbollen.

En alltför hårdför linje vid villkorsgivningen riskerar att få helt motsatt effekt”, skriver Region Väst i ett remiss-svar, uppger tidningen.

Villkorstrappan har sedan den infördes fått stor kritik från klubbar och supportrar. I en granskning av Expressen framkommer det splittrade åsikter kring regleringarna även inom polismyndigheten.

Inför säsongen 2019 författades ett så kallat inriktningsbeslut, som en guide för polisregionerna kring hur villkorstrappan skulle tillämpas. I början av 2020 skickades ett nytt dokument på remiss, ett så kallat handlingsstöd, med syfte att ersätta det tidigare inriktningsbeslutet.

Begär omstart i ärendet

I remiss-svaren finns det tydliga exempel på splittringar inom polisen. Framförallt är det stora skillnader på synsättet hos Region Väst och Region Syd jämfört med Region Stockholm.

Region Väst poängterar, bland annat att dokumentet ”uppfattas sända en onödigt hårdför och repressiv ton vilket kan skada förtroendet för polismyndighetens arbete”. De vill istället se en bättre dialog med fotbollen. Region Syd kritiserar det ”repressiva tonläget” och att dokumentet saknar konsekvensanalys. De avslutar med att begära en omstart i ärendet, enligt Expressen.

”Ny inriktning”

NOA, Nationella Operativa Avdelningen tog i början av sommaren 2020 över ansvaret för strategin, med polisen Per Engström i spetsen. Han har inte velat uttala sig i frågan, men myndighetens kommunikationsavdelning har förklarat de uteblivna svaren, i ett mejl till tidningen.

”Just nu pågår det ett arbete inom polismyndigheten med att ta fram en ny inriktning gällande trygga och säkra idrottsevenemang, vi får återkomma när den är färdigställd och beslutad.”, skriver de.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.