”Det måste komma 100 procent från spelaren själv”

Flera landslagstrotjänares framtid i den blågula tröjan är oklar.

Janne Andersson vet dock en sak redan nu.

– Jag kommer aldrig ens tänka tanken att försöka övertyga någon, säger förbundskaptenen på torsdagens presskonferens.

När den svenska EM-sommaren 2021 tog slut i tisdags så kan mycket väl flera tongivande spelares landslagsgärning också nått vägs ände.

Bland annat lagkaptenen under EM, Sebastian Larsson, 36, vars svar inte var glasklart tydligt när han fick frågan om han gjort sitt sista mästerskap.

– Det är mycket som tyder på det, ja. Det vore ingen vild gissning, sade Larsson då.

På torsdagens presskonferens konstaterar förbundskapten Janne Andersson att han gärna sett Larsson fortsatt bära landslagströja.

”Är alltid ärlig”

Men...

– Jag kommer aldrig någonsin att försöka övertala eller övertyga någon. Men jag skulle absolut inte ha något emot det om han fortsatte. Det ”Sebban” presterar i det här mästerskapet är för mig väldigt, väldigt bra. Skulle han vilja fortsätta så är jag glad. Men om han inte vill så accepterar jag hans beslut, säger Andersson.

Om Larsson rakt ut skulle fråga ”vad tycker du?”, ber du honom gå tillbaka ett varv och fundera själv då?

– När jag pratar med honom och andra kommer de så klart fråga lite kring förutsättningar. Men jag kommer aldrig säga att om du fortsätter kommer du få spela. Däremot kan jag säga att chanserna är hyfsade att få spela om de är det. Jag kommer alltid vara ärlig.

”Kommer en generationsväxling”

Andersson fortsätter:

– Spelaren själv får helt och hållet värdera det här. Jag kommer aldrig ens tänka tanken att försöka övertyga någon. Det måste komma 100 procent från spelaren själv.

Förbundskaptenen konstaterar också att det kommer ske någon form av generationsväxling, oavsett vad just Sebastian Larsson säger eller inte, men att han ännu inte fått konkreta svar från de flesta spelarna angående deras landslagsframtid.

– ”Granen” (Andreas Granqvist) lägger ner. Men de andra spelarna har jag inte pratat ut fullt med ännu sen vi skildes åt, säger Andersson.

– Det kommer en generationsväxling. Om den kommer nu får vi se.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.