EM i fotboll 2021

FHM följer utvecklingen för svenska fans: Enstaka fall

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

I Finland har över 200 positiva coronafall kopplats till personer som varit i Ryssland på fotbolls-EM.

Nu följer Folkhälsomyndigheten utvecklingen med svenska supportrar som var på plats i S:t Petersburg.

– Det är ett stort ansvar som vilar på dem som har varit i Ryssland, säger Karin Tegmark Wisell på FHM.

I samband med Sveriges matcher i S:t Petersburg under EM, Slovakien och Polen, var tusentals svenska supportrar på plats.

Ett par av dem testades positivt på plats i den ryska EM-staden där smittrisken varit hög och efter hemkomst har enstaka personer också insjuknat i covid-19.

Folkhälsomyndigheten följer nu utvecklingen och kommer under veckan att sammanställa statistik över hur många som drabbats efter resa till Ryssland och S:t Petersburg.

– Ännu så länge har vi inte statistik som visar på att det har skett en ökning av antalet fall i Sverige på grund av det här. Vi har fått enstaka rapporter från enstaka smittskydd om enstaka fall, men vi kommer att få bättre statistik. Det är för tidigt att dra några slutsatser och vi kommer att titta på det under veckan. säger Karin Tegmark Wisell chef för avdelningen för mikrobiologi och biträdande statsepidemiolog  på Folkhälsomyndigheten.

Svenska fans på plats i S:t Petersburg.
Svenska fans på plats i S:t Petersburg.

FHM avvaktar läget

I Finland rapporterades nyligen över 200 positiva fall med koppling till besök i EM-staden S:t Petersburg, men FHM avvaktar läget och drar inga slutsatser kring svenska fans.

Trots att det snart har gått en vecka, matchen mot Polen spelades förra onsdagen, påpekar Karin Tegmark Wisell vikten av att de som kommit hem från Ryssland följer FHM:s riktlinjer.

– Vi vet att det har förekommit EM-resor så därför är det viktigt att alla som har vistats i Ryssland håller sig till de restriktioner som finns alltså att man ska isolera sig i sju dagar och att man ska prova sig direkt vid hemkomst och dag fem, även utan symtom, säger Karin Tegmark Wisell och påpekar att det är av stor vikt att även efter de sju dagarna vara försiktig:

– Det är inte så att faran är helt över även om det är mindre risk för att insjukna efter att de första sju dagarna har gått.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ alla matcher live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Janne Andersson i het ordväxling med Sjevtjenko

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Karin Tegmark Wisell

Fotbolls-EM

Herrlandslaget i fotboll

Ryssland