Emil Forsbergs förvandling: Blivit far och tänker annorlunda

Inför VM 2018 var Emil Forsberg mer sluten och mer tyngd av press.

När EM stundar 2021 är mittfältaren lugnare, gladare och tryggare.

– Att jag har blivit pappa har förändrat mycket kring mitt tankesätt, säger landslagsstjärnan.

Emil Forsberg sitter på podiet med två dagar till EM-genrep. Han skiner nästan lika mycket som nere på planen en stund tidigare där hans lag vann det lilla intensiva spelet.

29-åringen utstrålar harmoni och sett utifrån är det en skillnad jämfört med inför VM 2018.

Då skapade ett missnöje vid byte under en landskamp (Rumänien) rubriker och förbundskapten Janne Andersson fick be om ursäkt.

Nu finns det inget som skaver.

Emil Forsberg strålar helt enkelt.

– Jag tycker att jag som person är betydligt lugnare nu, jag har blivit far och tänker på ett lite annorlunda sätt än jag gjort tidigare. Jag är tryggare i mig själv, jag tänker på ett annat sätt och samtidigt har vi utvecklats otroligt mycket som lag. Det kommer många yngre spelare med otrolig potential så det blir roligt att följa, säger Emil Forsberg och förklarar vidare:

– Jag är tryggare i mig själv. Jag vågar göra lite mer fel, förut har jag lagt lite för mycket press på mina axlar och det är lätt att det låser sig. Men när man blivit till åren har man blivit lite klokare, jag känner att jag är i en väldigt bra form och hungrig. Jag ser fram emot det här mästerskapet tillsammans med gubbarna, det är riktigt bra fart och det känns som att vi riktigt motiverade.

Han pekar på nya prioriteringar i livet, att när allt inte kretsar kring fotbollen är motgångar enklare att ta. Hustrun Shanga och Emil blev i augusti 2018 föräldrar till dottern Florence.

Shanga Forsberg och dottern Florence.
Shanga Forsberg och dottern Florence.

Förbundskapten Janne Andersson har noterat skillnaden kring Forsbergs sätt att vara.

– Jag ser en Emil Forsberg som är väldigt harmonisk och som är glad på ett sätt där han tidigare kanske var lite mer sluten och inte lika öppen. Jag tycker att Emil på så sätt har utvecklats i en positiv riktning utan att det har varit dåligt förr. Han känns harmonisk och nöjd med det han håller på med och har blivit en ännu bättre spelare, säger Janne Andersson.

”Framför allt är det väldigt kul”

Spelmässigt finns det fler offensiva nycklar för Sverige, men en mer offensiv bredd och dynamik.

Det passar Leipzig-stjärnan:

– Jag tycker att vi i vårt sätt att spela de senaste åren utvecklat anfallsspelet mycket mer. Vi har velat bli bättre framåt och velat hitta mer lösningar, jag tycker att det är något vi har utvecklat. Jag tycker att vi har blivit bättre, framförallt är det väldigt kul. Det tycker jag att man sett på de senaste samlingarna också.

Janne Andersson hoppas att Sverige spelmässigt kan få ut maximalt av lagets kreativa vänsterytter.

– Jag hoppas att vi ska få ut mycket av honom. Har man den typen av egenskaper som han har ska han sättas i de lägen som han är så skicklig i. Får vi ut mycket av Emil är jag glad, få vi honom mycket i spel kommer det att hända grejer, det är jag övertygad om. Det är en nyckel att vi hittar honom, säger Janne Andersson.

Genrepet mot Armenien spelas 20.45 på lördag kväll.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.