Svenska spelarna sänker sin EM-bonus

GÖTEBORG. De engelska spelarna får fem miljoner kronor var vid EM-guld.

Summorna för de svenska spelarna är betydligt blygsammare då de valt att agera på grund av pandemins ekonomiska följder för Svenska fotbollförbundet.

– Spelarnas vilja och initiativ att sänka sina ersättningar betyder mycket och är såklart välkommet, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

I natt avslöjade brittiska Daily Mail att de engelska spelarna belönas med en rekordsumma om laget vinner EM-guld.

Skulle de svenska spelarna lyckas i mästerskapet nöjer de sig främst med äran.

För enligt Svenska fotbollförbundets landslagschef Stefan Pettersson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand har de svenska EM-spelarna valt att gå ner i ersättning. Detta på grund av de uteblivna intäkter för Svenska fotbollförbundet under coronapandemin.

Vilka summor det handlar om vill SvFF inte avslöja.

– Det var reglerat sedan tidigare men sen har spelarna visat stor förståelse för den ekonomiska situationen och avtalet har ändrats åt ett håll som är lättare för förbundet. De har bjudit till, de har visat stor förståelse, säger Stefan Pettersson.

Spelarna har tidigare visat samma gest då de valt att spela landskamper helt utan ersättning.

Har spelarna själva initierad de minskade beloppen eller har frågan initierats av SvFF?

– I vår dialog har vi bland annat pratat om hur pandemin påverkar Svenska fotbollförbundet och att vi exempelvis under förra året tappade drygt 55 miljoner i uteblivna publikintäkter. Och i den dialogen har vi pratat om de utmaningar som finns och då har spelarna som vanligt på ett bra sätt visat förståelse och vill hjälpa till, kommenterar Håkan Sjöstrand och fortsätter:

– Spelarnas vilja och initiativ att sänka sina ersättningar betyder mycket och är såklart välkommet men det är idag svårt att exakt säga hur det påverkar då det alltid finns beroende till hur långt vi går i ett slutspel, vilka intäkter slutspelet genererar samt att vi också behöver summera de omkostnader som uppstår och vi har inte gjort något bokslut på EM ännu. Vi vet också att prispengarna i EM har sänkts med anledning av pandemin.

Är SvFF:s omkostnader för EM större nu än de skulle varit utan pandemi?

– Det är ingen direkt större skillnad för oss på så sätt mot tidigare men en avsevärt mycket mer omfattande planering och en hel del av omkostnaderna tas ju av Uefa som i sin tur såklart påverkar oss också. Enbart alla Covid-19 tester har under pandemin kostat Uefa över 450 miljoner kronor och dessutom har det ju inte varit möjligt att ha publik så det är klart att pandemin haft och har stor påverkan på ekonomin och då även Svenska fotbollförbundet.

Allt om fotbolls-EM 2021

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.