AVSLÖJAR: Kiese Thelin delges brottsmisstanke för bengalfirande

Uppdaterad 2024-06-24 | Publicerad 2024-06-23

Isaac Kiese Thelin, 32, kommer delges brottsmisstanke för att han tog emot och höll upp en bengal under SM-guldfirandet i höstas.

– Han är skäligen misstänkt och vi vill höra hans version, säger åklagaren Henrik Nordquist till Sportbladet.

Följ ämnen
Malmö FF

Malmö FF säkrade SM-guldet 2023 genom 1–0-segern (via straffmål av Isaac Kiese Thelin) hemma mot Elfsborg i sista omgången.

Direkt på slutsignalen stormades innerplan på Eleda Stadion av tusentals MFF-supportrar.

Matchhjälten Kiese Thelin lyftes upp på axlarna på en supporter och fick en brinnande bengal överräckt till sig. MFF-anfallaren polisanmäldes för händelsen och har varit i del av utredningen som nu tar ett nytt steg.

Delges misstanke inom kort

Enligt Sportbladets uppgifter kommer Malmö FF-anfallaren inom kort delges misstanke om brott mot ordningslagen och förhöras som misstänkt för händelsen.

– Det är korrekt. Vi vill höra hans version om varför han hade bengalen i handen och sedan får vi ta det därifrån. Det är låg tröskel att vara skäligt misstänkt och långt kvar till att bli åtalad, säger åklagaren Henrik Nordquist.

– Det är mest formellt korrekt att delge honom brottsmisstanke så att han har sina rättigheter, att han kan ha med en försvarare.

Isaac Kiese Thelin har sedan tidigare straffats av Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd med 10 000 kronor i böter för att han tog emot och höll upp bengalen med motiveringen att ”idrottens anseende därav skadats eller uppenbarligen kunnat skadas därav.”

Advokaten upprörd: ”Befängt”

Kiese Thelins privata ombud, advokaten Abraham Zeito, säger till Sportbladet:

– Isaac har inte begått ett brott mot ordningslagen. Han har varken fört in bengalen, tänt på den eller haft för avsikt att bränna av den. Den har räckts över till honom, riktad mot hans ansikte i en hastig och kaosartad situation mitt i guldfirandet. Det fanns inget annat handlingsutrymme än att ta emot bengalen. Han har gjort allt för att ingen ska komma till skada. Det är inget brott, och det är inte straffbart.

– Åklagaren har redan medgett att det blev fel i hanteringen av ärendet med Pontus Jansson. Jag förutsätter att man inte gör fel även här när det är så uppenbart att Isaac inget gjort sig skyldig till något brott mot ordningslagen. Det är befängt att Isaacs agerande ens bedöms som en skälig misstanke för att höras som misstänkt.

Vad säger Isaac Kiese Thelin själv?

– Han är precis som jag, förvånad över att åklagaren väljer att delge honom en misstanke. Han är inte orolig och vi förväntar oss att åklagaren lägger ner detta efter förhöret. Allt annat vore juridiskt stötande, säger Zeito.

Siby inte misstänkt

MFF-försvararen Mahame Siby fick 20 000 kronor i böter av SvFF:s Disciplinnämnd eftersom han maskerade sig i samband med guldfirandet. Men Siby, som varit utlånad till franska Bastia, kommer inte delges brottsmisstanke för händelsen.

– Maskeringsförbud råder, men det råder ingen tvekan om vem som tog på sig maskeringen och sedan tog av sig den. Han gjorde det inte avsikt för att undgå identifiering, säger Henrik Nordquist.

Varför har inte fler av de som stormar planen och som bryter mot ordningslagen delgetts misstanke om brott?

– För att jag har dragit gränsen vid bengalbrännandet. Det så många individer att det skulle gå åt enorma resurser att försöka identifiera personerna som stormar planen.

Och de som kastade bengaler?

– Utredningen pågår men det är komplicerat eftersom de är maskerade. 

Den eller de som gav bengalen till Kiese Thelin, är de identifierade?

– Det kan jag inte kommentera i nuläget.

Hur många är eller kommer bli delgivna brottsmisstanke kring händelserna vid planstormningen vid guldmatchen? Blir det fler än Isaac Kiese Thelin?

– Det kan jag inte heller kommentera i nuläget, säger åklagaren Henrik Nordquist.