TV-kriget upp på högsta politiska nivå

FOTBOLL

Tv-kriget mellan Discovery och Telia trappas upp.

Nu har Discovery haft krismöte på högsta politiska nivå.

– Vi har uppvaktat kulturdepartementet för att förklara hur allvarligt vi ser på frågan, säger Dan Panas på Discovery Networks inför Sverige-Frankrike.

Foto: TT

Sportbladet har rapporterat flitigt om det tv-krig som pågår inför Sveriges VM-kvalmatch mot Frankrike. Discovery Networks sänder matchen men som läget är nu kommer Telias cirka 1,5 miljoner bli blåsta på matchen då tv-jättarna helt enkelt inte kommer överens.

Förhandlingarna är infekterade och ett ordkrig har blossat upp mellan Discovery och Telia.


LÖNELISTA: Så mycket tjänar Ekwall, Wikegård & övriga tv-sportkändisar


”Det är tragiskt”

– Det är tragiskt att se hur Telia agerar, sa presschefen Dan Panas till Sportbladet i går och fick omedelbart svar på tal från Jonas Hasselberg hos motparten:

– Problemet är att Discovery begär mer pengar av oss trots att vi inte får någonting tillbaka. Det tycker vi är orimligt.

Nu har frågan nått högsta politiska nivå. För Discovery har under onsdagen haft ett möte med kulturdepartementet för att understryka allvaret i situationen.

– Det stämmer. Vi har uppvaktat kulturdepartementet för att förklara hur allvarligt vi ser på frågan. Vi har velat informera om läget. Vi vill att alla ska veta hur frenetiskt vi arbetar för att få till ett avtal med Telia.

Vad har ni diskuterat?

– Vi har uttryckt oro för det bombardemang av pressmeddelanden och uttalanden från Telias presstjänst som förekommit. Telia hävdar alltså att Sveriges näst största kommersiella kanal under inledningen på året, Kanal 5, är helt utbytbar mot ett antal barnkanaler, TV3 Sport och HBO, säger Panas.

Panas: ”Telia är en grindvakt”

Presschefen syftar på att Telias kunder går miste om Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport 1&2 och ytterligare kanaler samt alltså rättigheter som OS 2018–2024, VM-kvalet, U21-EM 2017, och allsvenskan 2020–2015 – och i stället ersätts med – enligt Panas – ”HBO, några amerikanska barnkanaler och TV3 Sport”.

– Vi har också ett kulturpolitiskt perspektiv på det här. Produktionsbolag och tv-hus är inte i närheten av att ha den gigantiska vinstmarginal som till exempel Telia, med stort statligt ägande, har. Och Telia blir en slags stor grindvakt mellan oss som gör och finansierar programmen och publiken. En grindvakt som är tuff och faktiskt omedgörlig, säger Panas och fortsätter:

Har fram till midnatt på sig

– Denna grindvakt menar då att Discovery, med alla sporträttigheter och svenska produktioner som vi producerar, är utbytbar mot några amerikanska barnkanaler, TV3 Sport och HBO så finns det skäl för svensk produktionsindustri att oroa sig. HBO är fantastiskt men skapar knappast några arbetstillfällen för svenska skådespelare och manusförfattare.

Telia och Discovery har fram till i midnatt att komma till en lösning. Om förhandlingarna strandar så kommer alltså cirka 1,5 miljoner Teliakunder gå miste om stormatchen mellan Sverige och Frankrike i VM-kvalet.

– Från vår sida kommer vi jobba stenhårt hela dagen fram till midnatt för att nå en lösning, avslutar Dan Panas.

ARTIKELN HANDLAR OM