Landslagsbackens supporterresa: ”Man kände blickar...”

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYR N
Pontus Jansson syns i Malmö-klacken när Markus Rosenberg tar en selfie.
FOTBOLL

Hans fotbollsframtid ska avgöras, ett bröllop upplevas och en landskamp mot Frankrike spelas.

Pontus Janssons uppladdning inför sommarens utmaningar: klackhäng med Malmö FF:s fans.

Mittbacken berättar nu om supporterresan till Jönköping och den uppmärksammade selfien med MFF:s stjärna Markus Rosenberg.

– Ett fint minne, ett fint moment i mitt liv. ”Mackan” har blivit en bra vän till mig, säger Pontus Jansson.

Tiden mellan ligaspelets slut och landslagssamlingen har Pontus Jansson tillbringat hemma i Malmö.

En halsoperation har inneburit flygförbund, men öppnat dörrar till svunna tider. Pontus Jansson, som har ett förflutet i MFF-klacken, klev in i supporterrolle och hängde i helgen med vännerna till bortamatchen i Jönköping.

– Det var kul. Känslan när vi åkte dit tio pers i en minibuss och sitta och kröka hela vägen upp det var det som var det det fina.., säger han.

Hur var reaktionerna när du dök upp i klacken?
– Det var lite speciellt såklart. Man kanske inte kunde stå och skrika....Eller ah, jag sket i vilket och körde mitt riktiga jag. Men man kände lite blickar. Jag gjorde det inte för att det skulle se bra ut, utan för att jag menade det. Det var menat från mitt hjärta.

Segern (2–1) firade han och vännerna med MFF-stjärnan Markus Rosenberg, som förevigade tillfället med en selfie.

– Den var fin, säger Jansson som står Markus Rosenberg nära.

– Tidigare var han en spelare man såg upp till. Vi hjälptes åt när han kom till Malmö,, sen har han tagit hand om mig när jag varit ute i Europa, kommit med råd. ”Mackan” har varit en viktig del i min karriär.

Vill stanna i Leeds

Markus Rosenberg är en av gästerna på sommarens bröllop. Pontus Jansson berättar under landslagets mediaträff att han ska gifta sig.

Efter bröllopet och firandet av detsamma återvänder han till England och Leeds.

Då avgörs mittbackens fortsatta framtid.

Engelsk media har skrivit om att det finns intresse för svensken bland Premier Leagueklubbar.

– Jag vet att det finns intresse, samtidigt vet jag att jag trivs bra i Leeds. Jag hade två år i Torino när jag inte trivdes lika bra, då måste man värdesätta saker som att må bra och får speltid. Jag har ett enormt förtroende för den nya ägaren, vill han sälja mig om det kommer ett bra bud så får vi ta det därifrån men vill han inte det så full respekt. Det är upp till Leeds vad de vill göra, säger han.

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYR N
Pontus Jansson.

Det viktigaste för Pontus Jansson blir dock att få stanna i brittisk fotboll.

– Jag vill stanna i England. Jag värdesätter väldigt mycket hur det funkar utanför planen. I Italien fungerade det inte och jag vill inte tillbaka dit, jag trivs bra i England och vore dum om jag flyttade därifrån. England är mer lik Sverige, det är ordning och reda. I Italien är det mycket axelryckningar och känslan av att allt löser sig. Jag är mer van vid att det ska vara ordning och reda.

Leeds har fått en ny italiensk ägare, Andrea Radrizzani. En första åtgärd var att göra sig av med tränaren Garry Monk.

– Det intrycket som jag har fått från nya ägarna, jag har även talat med sportchef och klubbchef, så känns det som att stabiliteten börjar komma nu. Det kan se rörigt ur att vi byter tränare igen, men jag ser det inte på det sättet. Det kommer att bli ordning och reda. Det har ändrats enormt på den tiden som jag varit där. Det började med tio tusen på läktarna, det slutade med fullt varje match. Det känns som att Leeds har vaknat igen och jag vill vara med om det, säger Pontus Jansson.

Men först väntar VM-kval mot Frankrike på fredag.

Och ett fullsatt Friends.

– Det ska bli skitkul. Det gynnar oss, det kan bli jobbigt för Frankrike. Alla de faktorerna gynnar oss.  Svensk fotboll har kommit igång igen, säger Pontus Jansson.

Men är svenska fansen lika bra som en allsvensk klack, som MFF-klacken?

– Det blir inte samma sak i ett landslag. Men att alla är med och stöttar oss är en bra början, sen förstår jag att de inte kan sjunga hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM