”Jag tycker om Özcan väldigt mycket”

Ärkerivaler – men tränarna har bara kärlek till varandra

Foto: TT, BILDBYRÅN
Rikard Norling och Özcan Melkemichel känner varandra väl efter tiden i Södertälje.

avPatrik Brenning, Per Bohman

FOTBOLL

Fansen avskyr varandra.

Spelarna vill kötta ner varandra.

Tränarna?

De har känt... kärlek för varandra sedan åren Södertälje.

– Jag tycker om Özcan väldigt mycket. Det går tillbaka sedan han tränade Syrianska och jag Assyriska, berättar Norling inför derbyt mellan Djurgården och AIK.

Följ Djurgården–AIK liverapportering här från klockan 19.00

Naturligtvis är rivaliteten mellan AIK och Djurgården allsvenskans kanske allra fränaste. Men då grundar sig antagonismen – ibland rena hatet – första hand i... fotbollen. Dagens derbytränare har upplevt en rivalitet som på många sätt är än mer intensiv och som löper över etniska och religiösa skiljelinjer: Assyriska mot Syrianska.
För när Rikard Norling 2010 satte sig på tåget mot Södertälje för att träna Assyriska var det Özcan Melkemichel som basade över Syrianska. En stad, en arena – men två klubbar. Det var täta skott mellan de båda hårdsatsande föreningarna och samröre över gränserna sågs inte alltid med blida ögon.

– Man kan förstås jämföra med rivaliteten mellan AIK och Djurgården. Men den är – minst! – lika stark i Södertälje, säger Özcan Melkemichel.

”Ville närma mig Özcan”

Södertäljes båda elittränare förväntades förstås ha en avslaget ljummen relation till varandra.

Men ganska snart blev Rikard Norling försiktigt nyfiken på sin kollega. De var ju ändå grannar på arenan.

– Jag ville närma mig Özcan för att se vilket skrot och korn han var. Men det var stängda och lyckta dörrar mellan föreningarna. För att öppna upp mellan oss satt jag till sist på Özcans tränarrum på Syrianskas kansli och fikade med honom.

Samtidigt bjöd Norling i sin tur in rivalen till sitt kontor. Efter ett tag började Melkemichels lille son till och med leka inne hos stockholmaren.

– Jag lärde känna hans barn under ett par år och såg till att pojken sprang runt lika mycket i vårt ledarrum som deras. Det var en liten fotbollskille. Jag har ju själv fyra barn och vet hur man ska snacka med en liten grabb.

Relationen gick fort från korthugget kollegial till varm och vital.

– Det blev en skön brygga över den ganska starka antagonismen mellan klubbarna. Det var ungefär som Djurgården-AIK, men det går kanske ännu djupare i Södertälje, säger Norling.

”Jag ser en eld i honom”

Till slut satt nästan Assyriskas tränare och frågade ut Syrianskas dito.

– Det blev nästan så. "Hur resonerar du här" och sådär. Jag skulle tro att det är unikt i sammanhang som Assyriska mot Syrianska. Det väcktes något i vår relation där. Och nu är han tränare för Djurgården och det är ett hedersuppdrag. Jag är glad för Özcans skull, säger Norling och fortsätter:

– Jag tycker om Özcan väldigt mycket. Det gör upplevelsen till någon väldigt, väldigt fint.

Vad är det du gillar så mycket med Özcan?

– Jag ser en eld i honom. Jag mår bra tillsammans med eldiga människor, särskilt som jag åtminstone förr om åren varit, ja.... överbalanserad. Människor som är eldiga faller jag extra hårt för. Det är min fru också. Färgstark, temperamentsfull och yviga gester.

Känslorna är besvarade.

– Jag har alltid haft en fin relation till Norling. Det är en fantastisk människa på alla sätt och vis. En otroligt duktig tränare som jag hyser stor respekt för, säger Melkemichel.

Ni kom nära varandra i Södertälje?

– Det stämmer. Det var en familjär känsla mellan oss. Jag fick bra kontakt med honom.. Vi var ju grannar på arenan. Det var naturligt.

Vad gillar du bäst med Rikard?

– Att han är en otroligt varm människa.

Özcan: ”Till hundra procent”

Melkemichel känner att alla derbyn från tiden i Syrianska ger honom en trygg plattform för honom att stå på inför ett Stockholmsderby.

– Det är en bra erfarenhet för mig. Jag har varit med om några tuffa derbymatcher och det har oftast gått bra. Det är en enorm tillfredställelse att få spela derbyn. Jag ser fram emot det. Helt ärligt: jag älskar det. Det är den ultimata fotbollsmatchen.

När du blev klar för Djurgården lovade du att bryta derbyspöket. Står du fast vid det?

– Till hundra procent. Vi är redo. Men det handlar inte bara om taktik. Tändningen ska vara där, men den ska vara sund. Spelarna ska inte känna ångest inför matchen. De ska känna att det är roligt att spela ett derby.

* C MORE SPORT 19.00: Djurgården-AIK

LIKA I DERBYFAJTEN: Norling vs Melkemichel

Så gick mellan Norling och Melkemichel i Södertäljederbyna.

13 juni 2010. Syrianska-Assyriska 3-2

Målskyttar. Kutschi Kanga, Haris Skenderovic och Dinko Felix (Syrianska). Xhevdet Llumnica och Haris Laitinen (Assyriska)

19 september 2010. Assyriska-Syrianska 2-0

Målskyttar: Göran Marklund, Andreas Haddad (Assyriska).