”Vi har inte 2,6 miljoner terrorister”

Foto: TT
FOTBOLL

Svensk fotboll jobbar för legal pyroteknik.

Mats Enquist, generalsekreterare för Sef, hyllar samarbetet med supportrarna.

– Vi har 2,6 miljoner besökare i allsvenskan. Inte 2,6 miljoner terrorister, säger Enquist.

En av nyheterna på upptaktsträffen gällde bengalfrågan. Svensk Elitfotboll, Sef, arbetar tillsammans med Svenska Fotbollsupporterunionen, SFSU, för att få till legal pyroteknik på svenska fotbollsläktare.

– Jag genomförde en undersökning på mitt Twitterkonto angående pyroteknik. Om hur vi ska hantera den känsliga frågan. Inom ett dygn svarade 3000 personer, ganska många, på frågan, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef.

Lösningen: en kallare låga

Majoriteten av alla som svarade valde alternativet: ”Svensk fotboll bör arbeta för legal pyroteknik”.

Sofia Bohlin, ordförande för SFSU, berättar om hur den legala pyrotekniken kan se ut.

– Det är en bengal med en kallare låga jämfört med hur det ser ut i dag. Den legala bengalen kan uppnå en temperatur på 150 till 200 grader – så man kan föra handen genom lågan. Det är inget som kommer finnas på läktaren redan i år, men vi undersöker den typen av pjäser.

Danskarna i framkant

Mats Enquist:

– Vi har jobbat flera år med SFSU för att hitta ett legalt alternativ, en legal lösning. Och nu öppnas alltså möjligheten upp genom Danmark. De har tagit fram en prototyp som kan vara steget mot en legal pjäs.

”Inga terrorister”

Generalsekreteraren för Sef trycker hårt på att intresset för allsvensk fotboll bara ökat de senaste åren – och att medierapporteringen kring supportrar borde vara mer positiv.

– Vi har 2,6 miljoner besökare i allsvenskan. Inte 2,6 miljoner terrorister. Vi har hittat ett otroligt bra språk med supportrarna. Vi löser inte alla frågor, men vi kan prata om det. Utomlands ser de den svenska dialogen som ett enormt stort föredöme.

ARTIKELN HANDLAR OM