VM-hjälten från 94 ny U21-förbundskapten

”Ska bli fantastiskt spännande”

Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYR≈N
FOTBOLL

Håkan Ericson lämnar U21-landslaget efter sommarens EM-slutspel.

Svenska Fotbollförbundet bekräftar nu att VM-hjälten från 1994 Roland Nilsson blir ny förbundskapten.

– Det ska bli fantastiskt spännande och hedrande att överta stafettpinnen för ett av våra mest framgångsrika landslag, säger Roland Nilsson.

Roland Nilsson har sedan 2014 tränat det svenska P17-landslaget i fotboll. Nu tar VM-hjälten från 1994 steget upp och blir ny förbundskapten för U21-landslaget.

”Inspirerande utmaning”

– Dels är det en hedrande och jättekul att få jobba vidare med våra framgångsrika kullar av landslagsspelare, som också snart ska ta nästa steg. Dessutom är det en inspirerande utmaning att jobba vidare med de framgångar som U21 och Håkan Ericson redan åstadkommit, säger Roland Nilsson till förbundets hemsida.

53-årige Nilsson hann med 116 landskamper under sin egen aktiva karriär som avslutades i Gais 2006. Försvararen har sedan dess haft tränaruppdrag i Coventry, Gais, Malmö FF och FC Köpenhamn. Höjdpunkten som tränare kom 2010 när MFF vann SM-guld under Nilssons ledning.

”Ska utveckla de han redan jobbat med”

– Han är en gedigen fotbollsmänniska med omfattande spelarbakgrund, som dessutom gjort mycket för svensk landslagsfotboll. Inte minst under sina senaste år som ungdomsförbundskapten. För U21-landslaget är det dessutom jättebra att ha en intern successionsordning eftersom det är Roland som ska utveckla de landslagsspelare han redan jobbat med och som han åstadkommit framgång och utveckling med, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Den nuvarande U21-förbundskaptenen Håkan Ericson lämnar sitt uppdrag efter sommarens EM-slutspel i Polen.