Östersund vidare i EL – nära miljonregn

avSimon Sjöstrand

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

Ännu ett dubbelmöte.

Det är vad som står mellan Östersund och gruppspel i Europa League – en plats värd tiotals miljoner kronor.

– Glädje och lättnad, säger Tom Pettersson till Mittmedia efter 2–1-segern i returen mot Fola Esch.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

Östersund drömmer om gruppspel i Europa League. Efter att ha besegrat Fola Esch med 1–0 i första kvalmötet hade laget kunnat nöja sig med ett kryss i returen i Luxemburg på torsdagen.

Då vann Östersund med 2–1.

Efter att ha varit illa ute i första halvlek, där bland annat Aly Keita tvingades till en svettig räddning på mållinjen i 38:e, och efter att ha släppt in ett mål i 53:e, fick Östersund nytt hopp genom Gabriel Somi.

Pettersson avgjorde

25-åringen tryckte in kvitteringen i 59:e efter en omställning och i det läget var Esch tvunget att göra två mål till för att ta sig vidare.

Då gjorde Tom Pettersson 2–1 och skickade Östersund vidare i Europa League-kvalet.

– Glädje och lättnad. Jag vet inte varför vi började så dåligt som vi gjorde, men det kändes som att vi insåg allvaret och tänkte att ”så här kan vi fan inte göra”. Så skönt att vi höll ihop det, säger Tom Pettersson i Mittmedias direktsändning.

Jämtlänningarna, som var sargade inför matchen och tvingades lämna fem spelare hemma, fick en rejäl hårtork av tränaren Graham Potter i paus.

– Vi blev utskällda. Sen kom vi ut som ett nytt lag och visade fantastisk karaktär, säger Gabriel Somi.

Nu är laget ett dubbelmöte, eller playoff, ifrån att ta sig till det åtråvärda gruppspelet i Europa League.

En plats där garanterar närmare 25 miljoner kronor, plus att Östersund redan har spelat in omkring 6 miljoner kronor under kvalomgångarna, exklusive biljettintäkter.

Lottas i morgon

Varje seger i gruppspelet ger cirka 3,4 miljoner kronor, medan ett kryss ger cirka 1,1 miljoner.

Men första ska Östersund alltså ta sig förbi playoff-spelet. Där kan ÖFK ställas mot något av lagen: Partizan Belgrad, Marseille, PAOK, Legia Warszawa, Viktoria Plzeň eller Zenit St Petersburg som är det högst rankade laget av samtliga i EL-kvalet.

– Det har varit en fantastisk resa. Förhoppningsvis tar den inte slut än. Vi har bevisat gång på gång vad vi går för, säger Gabriel Somi, vars Östersund bland annat slog ut turkiska storlaget Galatasaray i den andra kvalomgången.

Playoff-spelet inleds den 17 augusti, med retur den 24:e.

Skulle Östersund åka ur där kan laget trösta sig med ytterligare cirka 2,3 miljoner kronor.

▪▪▪

För AIK:s del är det slutspelat i Europa League för den här gången. Laget föll i förlängningen i returen borta mot portugisiska Braga i den tredje kvalomgången.

Playoff-spelet lottas 13.30 i morgon fredag och sänds i Eurosport 1.

ARTIKELN HANDLAR OM