Bank: Ett helt land emot sig – ändå spelar de

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
FOTBOLL

ARNHEM. Två raka förluster, en avstannad utveckling, utslagna ur EM.

Vad Sverige ska möta på tisdag?

Elva lejoninnor, varken mer eller mindre.

Har ni hört talas om en italiensk bok av en anonym författare som skapade en hel del rabalder häromåret?

Nej, inte Elena Ferrante-serien.

Ett usb-minne med okänd avsändare dök upp med posten hos en stiftelse i Reggio Emilia, och gavs ut under titeln Giocare con le tette, ”Att spela med tuttarna”. Innehållet i den där boken är en osande uppgörelse med klimatet i ett machisimo-land som älskar sin fotboll och sina kvinnor, så länge som inte kvinnorna spelar fotboll.

Sverige hade stängd, taktisk träning i ett grått, blött Arnhem i går. De förbereder sig för en match som gäller en slutspelsplats för dem men ingenting för Italien. Le Azzurre är redan utslaget, snart åker de hem till ett land där utvecklingen går framåt, men väldigt långsamt.

Ett mästerskap i damfotboll är ju alltid en termometer. Är det inte Fifa som arrangerar VM på konstgräs och får en spelarrevolution på halsen så är det ett amerikanskt landslag som strejkar för rättvis ersättning, Spanien som gör uppror mot sin förbundskapten, Uefa som betalar ut hisnande ojämlika bonusar eller Fifa, vars förre president tycker att kvinnliga spelare inte är kvinnliga nog.

Jämställdhet göder bra fotbollsspelare

Den som vill göra sig en bra bild av hur maktförhållandena ser ut i dagens damfotboll kan börja med att kika på alla tillgängliga index för jämställdhet: överensstämmelsen är nästan exakt.

Fotbollsländer som ger kvinnor en chans och flickor förebilder får bra fotbollsspelare.

Italien har inte gjort det.

Vi ska komma ihåg det när vi ser dem spela i morgon. Att de valt sin sport i ett land där kvinnor enligt lagen inte kan vara professionella idrottare (jo, det är sant), med allt vad det innebär arbetsrättsligt, för pensioner och försäkringar. Att de vuxit upp i en miljö där deras främste representant (Felice Belloli, den förre ordföranden för amatörföreningen i italiensk fotboll) bröt av ekonomiska diskussioner med att säga att ”kan vi inte sluta tjafsa om att ge pengar till fyra flator?”.

Alla de där företeelserna har funnits och finns i Sverige också, men gradskillnaden är gigantisk.

Ändå spelar de.

Ändå protesterar de, ändå strejkar de, ändå slåss de, och ändå får de fram profiler som Patriziia Panico, som är assisterande förbundskapten för U16-pojkarna, eller stjärnor som Melania Gabbiadini som jobbar extra som tatuerare för att försörja sig medan hennes lillebror Manolo (”syrran har lärt mig allt om fotboll”) drar in nära en miljon i veckan i Southampton.

Det är som det är för att det varit som det varit.

Och hur blir det?

Historisk höghöjdsmatch

Jag vet inte om ni känner till det, men för ett par dagar sedan spelades en historisk fotbollsmatch. Ett gäng kvinnor från hela världen (däribland Maja Åström, tidigare målvakt i svenska landslaget) klättrade uppför Kilimanjaro för att spela en Fifa-godkänd match på högre höjd än någon någonsin tidigare gjort.

De gjorde det som ett led i projektet Equal Playing Field, för en jämlik spelplan, för att ge uppmärksamhet åt en kamp som alltjämt pågår.

Och jo, det finns de som vill bestiga berg i Italien också.

Häromåret blev Fiorentina första elitklubb på herrsidan om att inleda en satsning även på kvinnors fotboll. Fiorentina (med Stephanie Öhrström och Sara Nordin i laget) blev mästare i våras.

– Vi vill ändra historien och bilden av damfotboll, försöka skapa en kulturrevolution och ordna förutsättningarna för att öka antalet licensierade spelare, förklarade Fiorentina-basen Sandro Mencucci.

Fotbollen behöver sina pionjärer, men det som gör att utvecklingen aldrig kommer att gå att stoppa är samma som alltid: Pengar. Fotbollen kommer inte att ha råd att vara stockkonservativ och aktivt stänga ute 50 procent av konsumenterna.

Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige kommer att slå Italien på tisdag, vi har sju gånger fler licensierade seniorspelare och har vunnit många segrar på vägen.

Men det kommer inte alltid att vara så. Nyligen bestämde sig även Juventus för att satsa på ett lag i damernas Serie A, jag vet inte hur många av deras supportrar som kommer att omfamna dem, men de bord sjunga precis som de gör när Gigi Buffon ställer sig framför curvan när herrlaget gör avspark:

Noi vogliamo, undici leoni: Vi vill se elva lejon.

För det är exakt vad de kommer att få se den dag de öppnar ögonen.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM