Sveriges hopp står till Polen efter krysset

avJohan Flinck, Malin Wahlberg

LUBLIN. Polen kvitterade på stopptid och förstörde Sveriges jättechans.

Nu står det svenska hoppet till hemmanationen.

– Vi får hoppas att Polen kan chocka England, säger Muamer Tankovic.

Sverige var bara minuter från att ta tre poäng mot Polen och koppla ett litet grepp om en semifinalplats. Men på stopptid fick hemmanationen straff och Dawid Kownacki kunde sätta 2-2-målet.

I stället för en jättemöjlighet att gå till semifinal är Sverige nu i en betydligt svårare situation och hoppet står till Polen.

Det krävs tre poäng mot Slovakien på torsdag samtidigt som Polen tar poäng mot England för att Sveriges U21-EM inte ska vara över.

Vinner hemmanationen är Sverige, vid seger, vidare som gruppetta. Blir det kryss hamnar Sverige och England på samma poäng.

– Det är inte kört, men vi har det inte själva nu. Hade vi vunnit den här hade det sett jättefint ut, säger Kristoffer Olsson.

”Blir svårt”

Spelarna är medvetna om läget och att det behövs polsk hjälp.

– Det blir svårt, men vi går för vinst. Men vi får hoppas att Polen kör hundra procent och att deras fans är med dem som i dag och att de kan chocka mot England också, säger Muamer Tankovic.
Positivt för Sverige är att Polen nu har något att spela för i sista gruppspelsmatchen.

– Polen visar i andra halvlek att de är ett bra fotbollslag och de kan mycket väl fajtas med den här publiken i ryggen och göra en bra match mot England, säger Håkan Ericson.

Så går Sverige till slutspel – gruppseger lär krävas

Grupp A:

I och med att det inte blev mer än en poäng mot England och mot Polen måste Sverige antagligen vinna Grupp A för att gå vidare. För att ha chansen till det måste Sverige vinna sista matchen mot Slovakien samtidigt som England inte vinner mot Polen.

Fem poäng kommer med största sannolikhet inte att räcka för att bli bästa tvåa bland de tre grupperna. Grupptvåor avgörs 1. av poäng 2. av målskillnad 3. av flest gjorda 4. av kort 5. av koefficient

Sverige–England 0–0

Polen–Slovakien 1–2

Slovakien–England 1–2

Polen–Sverige 2–2

Återstående matcher:

Slovakien–Sverige x–x

England–Polen x–x

Grupp B:

I Grupp B talar mycket för att Spanien och Portugal inte kommer tappa poäng mot Makedonien och Serbien som inte imponerade i första omgången. I så fall slutar grupptvåan på sex poäng eller sju poäng.

Portugal–Serbien 2–0

Spanien–Makedonien 5–0

Återstående matcher:

Serbien–Makedonien x–x

Portugal–Spanien x–x

Seribien–Spanien x–x

Makedonien– Portugal x–x

Grupp C:

Samma scenario i Grupp C. Stornationerna Italien och Tyskland är storfavoriter att komma etta och tvåa. Sannolikt är att båda går rent mot Danmark och Tjeckien och därmed får minst sex eller sju poäng var.

Tyskland–Tjeckien 2–0

Danmark–Italien 0–2

Återstående matcher:

Tjeckien–Italien x–x

Tyskland–Danmark x–x

Tjeckien–Danmark x–x

Italien–Tyskland x–x

ARTIKELN HANDLAR OM