Så stora chanser har ”reserverna” att slå sig in i A-laget

Foto: Robin Allard
FOTBOLL

Svenska landslaget med en startelva och några inhoppare (Sebastian Larsson!) gjorde succé och 2-1-besegrade Frankrike i fredags.

Ett Blågult som det är svårt att slå sig in i.

Mot Norge hade flera spelare fått ledigt, andra vilade och Janne Andersson bytte ut hela startelvan och testade mycket nytt. Sportbladet har bedömt chanserna för spelarna utanför ordinarie startelvan att slå sig in i den.

MÅLVAKTER

Kristoffer Nordfeldt 10%

Robin Olsen är given etta och så länge skåningen spelar på samma höga nivå som han gjort hittills finns det ingen anledning att byta målvakt. Men Nordfeldts insats mot Norge visar att han håller hög klass. Skulle må bra av att byta klubb och få mer speltid. Blir det en utlåning i sommar?

Karl-Johan Johnsson 2%

Svårt att bedöma styrkeförhållandena mellan Kristoffer Nordfeldt och Karl-Johan Johnsson men det får ändå betraktas som ganska solkart att Johnsson är Janne Anderssons tredjeval.

Andreas Linde 1%

Kallades in på grund av Karl-Johan Johnssons osäkra skadestatus. Var här för att se och lära, men kan kanske på sikt slå sig in i truppen. Föga troligt att det sker redan till hösten dock. 

FÖRSVARARE

Pontus Jansson 20%

Kommer från en strålande säsong i Leeds och har definitivt kvalitéer för att spela från start i ett svenskt landslag. Problemet för Pontus är att Granqvist/Nilsson Lindelöf har gjort succé under våren och sommaren, så i nuläget är det nog bara en skada som kan ge ”Ponne” en plats från start.

Emil Krafth 15%

Mikael Lustig är alltjämt given etta på högerbackspositionen. Dock har Lustig tidigare varit aningen skadebenägen och kommer ännu en skada på Celtic-stjärnan är det inget snack om att Emil Krafth kommer ersätta.

Niklas Hult 15%

Kommer av allt att döma finnas med som rotationsspelare även i höst (inte minst på grund av sin flexibilitet, kan även spela som mittfältare). Men Hult är i huvudsak med och konkurrerar om en västerbacksplats och där går både Martin Olsson och Ludwig Augustinsson går före. En av få som visade framfötterna mot Norge.

Filip Helander 5%

Var tvungen att lämna krisande Hellas Verona för att inte riskera att förlora sin landslagsplats. Stannade kvar i Italien (Bologna) där han fortsätter att utvecklas. Får ändå betraktas som Janne Anderssons fjärdeval bland mittbackarna bakom Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf och Pontus Jansson.

MITTFÄLTARE

Viktor Claesson 50%

Många trodde nog att Claesson skulle starta redan mot Frankrike men Janne Andersson valde att satsa på Jimmy Durmaz och så här i efterhand är det svårt att kritisera det beslutet. Känslan är dock att Claesson kommer få sina chanser från start i höst. Var helt okej mot Norge.

Sebastian Larsson 35%

Lagojal spelare som Janne Andersson säkerligen älskar att ha i truppen. Men är han en startman? Det känns inte så. ”Seb” har blivit ikappsprungen av yngre förmågor men hans fina fot och defensiva egenskaper kommer att komma till hands via inhopp.

Oscar Hiljemark 30%

Jakob Johansson var mot Frankrike. Men i matcher där Sverige förväntas föra spelet lär Hiljemark ligga närmare till hands för en startplats. Stod dock för en minst sagt slätstruken insats mot Norge och sänkte därmed sina aktier.

Sam Larsson 10%

Kommer inte att peta Emil Forsberg till vänster (som också är Sam Larssons naturliga position). Skulle kunna spela ute till höger men det troliga är att ”Samba-Sam” får nöja sig med rollen som inhoppare.

Marcus Rohdén 5%

Var den stora skrällen i Janne Anderssons allra första startelva (mot Holland i höstas). Har därefter inte ens fått göra inhopp i matcherna. Har förstås fina egenskaper men det finns andra spelare som går före.

ANFALLARE

John Guidetti 20%

Gjorde tre matcher från start i höstas. Har sedan dess tappat sin startplats till Ola Toivonen. En tacksam spelare att byta in i slutet av matcher, men stärkte knappast sina aktier i matchen mot Norge (en match han spelade på sprutor, ska tilläggas).

Samuel Armenteros 15%

Marcus Berg och Ola Toivonen är ett fungerande anfallspar och tidigare har John Guidetti varit det givna tredjealternativet. Men Armenteros målsuccé i Holland är svår att snacka bort och när han dessutom gör mål i sin landslagsdebut … ja, då är det klart att han börjar finnas med i snacket om vem som ska spela bredvid Berg.

Christoffer Nyman 10%

En personlig favorit för Janne, som dessutom visat fin form i sitt tyska klubblag Eintracht Braunschweig. Var dock iskall i matchen mot Norge och frågan är om inte Armenteros passerar honom i hierarkin nu?