Konkurrerade ut Edman och Saarenpää – ska rädda Halmstad

28-årige Krulj nöjd efter 1–1-debuten: ”Säker på att vi blir bättre”

avMichael Wagner

Foto: BILDBYRÅN

HALMSTAD. Efter 1-1 mot Elfsborg var Halmstads nye tränare Igor Krulj nöjd.

Nu ska han bara bevisa att åldern inte har någon betydelse även i fortsättningen.

– Vi har bara tränat ihop 2,5 vecka. Jag är säker på att vi kommer bli bättre, säger 28-åringen.

Bob Houghton var bara 26 år när han blev allsvensk tränare för Malmö FF 1974.

Halmstads BK:s nye tränare Igor Krulj är van vid jämförelserna när vi pratas vid efter 1-1-debuten för honom och HBK mot Elfsborg på Örjans vall.

– Det känns bra. Det var lite anspänning innan, men när matchen kom igång kunde jag vara mig själv som tränare. Jag är nöjd med vår insats. Det kommer bli bättre.

Hur mycket får du höra om din ålder?

– Väldigt mycket. För mig spelar det ingen roll. Men jag förstår att det är något folk snackar om. 

– Jag antar att jag är yngste tränaren i modern tid, säger han med ett  leende.

Fyller din ålder någon funktion i ditt sätt att vara tränare?

– Kontakten mellan spelare och tränare har blivit tajtare än vad det var förr. En positiv grej med min ålder är att jag kan relatera väldigt enkelt till spelarnas situation. Det var inte heller så länge sedan jag spelade själv.

Petad av Janne Andersson

Som spelare nådde Igor Krulj seniortruppen i Halmstad när nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson var HBK-tränare. Han spelade som proffs med Wilhelmshaven i tyska fjärdedivisionen innan spelarkarriären tog slut med en korsbandsskada i Qviding.

Som 23-åring blev han tränare. Han värvades till HBK i vintras från Tvååker IF som han som huvudtränare tog till division ett.

Han fick jobbet som assisterande tränare till Janne Jönsson i HBK i konkurrens med mer meriterade sökande som Erik Edman och Klebér Saarenpää.

När Jönsson klev av från tränaruppdraget för ett par veckor sedan och blev enbart manager i HBK blev plötsligt 28-årige Krulj allsvensk tränare. 

Vilken är din tränarvision?

– Jag försöker se människan i första hand och spelaren i andra. Jag tror mycket på informella samtal, på analys och individuell utveckling. Vi filmar mycket det vi gör och tittar på vad vi behöver göra för att utvecklas, säger Krulj.

”Kan dela ut hårtorkar”

De låter inte som du är den äldre typen av auktoritär tränare?

– När spelarna rör sig innanför de vita linjerna så är det jag som är tränaren och den som bestämmer. Utanför är vi alla människor. Tiderna och samhället förändras. Det leder till andra typer av tränare. Men jag kan dela ut en hårtork om någon inte följer det vi har sagt. 

Du är säker på att HBK kommer bli bättre. Hur kan du vara så säker på det?

– Vi har många träningar att förbättra oss på. Jag har bara kört på som tränare i 2,5 vecka efter uppehållet. Det säger sig lite själv, spelarna blir bättre individuellt och tillsammans som lag med tiden. Vi ska bli bättre, säger Igor Krulj utan att låta varken skrytsam eller tvivlande.

Vad är målsättningen?

– Att Halmstad spelar i allsvenskan 2018 och att vi gör det utan behöva känna någon panik i sista omgången. 

ARTIKELN HANDLAR OM