Stormakten Sverige – näst störst i Europa

FOTBOLL

Nu målar vi om kartan.

Inför mötet med Ryssland är det på sin plats att demonstrera storleksförhållandet i damfotbollens Europa.

Det här är stormakten Sverige.

Foto: Grafik: Fredrik Persson
Bilden av Europakartan – sett till antalet spelare. Sverige är näst störst i Europa
Foto: Anna T ärnhuvud / AFTONBLADET

1984 vann Sverige guld i det första Europamästerskapet som arrangerades på damsidan. Pia Sundhage satte den avgörande straffen i en slutturnering där bara fyra nationer deltog.

33 år senare har intresset brett ut sig över kontinenten och pengastinna ligor etablerats i Tyskland, Frankrike och England. På klubbsidan är Sverige inte längre i topp, men inför dagens gruppspelsmatch mot Ryssland finns det skäl att se över något mer relevant:

Hur många spelar fotboll i respektive EM-land?

Sportbladet har, baserat på siffror framtagna av Gambling.com, målat om Europakartan utifrån antalen kvinnliga seniorspelare i länderna. Att Tyskland har störst landyta på den nya kartan beror på att de med sina 94 200 registrerade damspelare har störst spelarunderlag. Sverige är näst störst för att vi har 72 000 spelare, med god marginal tvåa bakom trean Nederländerna med 56 000. Med samma logik liknar Island och Skottland rena fluglortarna eftersom de bara har ett tusental kvinnliga seniorer.

”Kvitto för självförtroendet”

För Sundhage sluts en cirkel under EM. Hon avgjorde det första som spelare och avslutar nu som ledare. Förbundskaptenen gläds åt sportens utveckling under tre decennier och ser den som en uppmaning att inte slå sig till ro. För om fotbollen i Europa förändras måste Sverige förändras med den.

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET

– Vi kan inte göra det vi brukar. Det går så fort i damfotbollen. Om jag hade varit borta från elitfotbollen på damsidan i fyra år och kommer tillbaka skulle jag vara väldigt noggrann med att titta på vad som hänt på de fyra åren, för det håller på att explodera, säger Sundhage och fortsätter:

– Då kan vi titta på antal utövare, vi kan titta på hur försvarsspelet ser ut i dag. Vi behöver inte gå tillbaka längre än till 2007 då Tyskland vann VM utan att släppa in ett enda mål. Sverige har varit med på den resan, varje resa mer eller mindre, och det är naturligtvis ett kvitto för självförtroendet och nationen. Men ska den (damfotbollen i Sverige) lyfta och hänga med övriga så tror jag att det är viktigt att man satsar tillsammans och gör det på sitt sätt.

”Sätter kvinnan på kartan”

I kväll leder Pia Sundhage sitt svenska landslag mot Ryssland, som överraskande slog Italien med 2–1 i premiären och toppar gruppen. Ute på gräset kommer det vara elva mot elva, men sett till utövare därhemma visar kartan med all tydlighet hur styrkeförhållandet ser ut:

Mycket har skett i Ryssland, men landet har ändå bara en sjättedel så många registrerade spelare som Sverige.

– När det gäller rysk fotboll är den spännande. Om jag ska försöka vara lite filosofisk så är damfotbollen jätteviktig i alla länder för den sätter kvinnan på kartan. Det är faktiskt en feministisk sak att få spela och satsa på fotboll tycker jag, säger Pia Sundhage.

Sundhage: "Väljer vila och fotbollssnack i stället" 05:02