”Är väldigt konstigt – otroligt märkligt”

Publicerad 2017-10-04

Landslagets tidiga avsparkstid mot Luxemburg på lördag gör att Holland kan spela på Sveriges resultat senare samma kväll.

Blir det en fråga om målskillnad har de svenska herrarna inte riktigt någon plan. Än.

– Vi kan inte tänka på att göra 4–0 innan vi har 1–0, säger Sebastian Larsson.

Sebastian Larsson.

När Sveriges match mot Luxemburg på Friends är slut vid 19.45-snåret på lördag, har Holland fortfarande en dryg timme kvar till avspark mot Vitryssland. Det ger holländarna en möjlig fördel, eftersom de då vet hur Sveriges målskillnad ser ut, inför det sista kvalmötet på Amsterdam Arena på tisdag.

– Min första reaktion är att det är väldigt konstigt, otroligt märkligt. Men det är vad det är, vi kan inte lägga så mycket energi på det, säger Sebastian Larsson.

Kan ha råd att förlora mot Holland

I nuläget är det fördel Sverige med sex mål jämfört med Holland, som ligger tre poäng efter Sverige i tabellen. Vinner båda lagen på lördag kan Sverige alltså förlora mot Holland i sista mötet och ändå gå till playoff på bättre målskillnad. Då kan målskörden mot Luxemburg bli avgörande.

– Vi ser ju gärna att det blir en större målskillnad, men vi kan inte lägga så mycket fokus på det. Men till att starta med kan vi inte springa ut och tänka att vi ska vinna med 4–0 eller 5–0, utan vi måste göra jobbet och ta de där tre poängen, säger Sebastian Larsson.

Om vi tänker oss att ni har 2–0 med tjugo minuter kvar mot Luxemburg, öser ni på då?

– Vi har inte pratat om det ännu, men det är klart att beroende på hur matchen ser ut och vad det står så vet alla vad som gäller. Om vi känner att vi har tre poäng under kontroll kan vi försöka jaga nåt mål extra, men vi måste ju först hamna i den situationen. Vi kan inte tänka på att göra 4–0 innan vi har 1–0. Vi måste ta den rätta vägen helt enkelt.

Ludwig Augustinsson säger också att man inte pratat om ett eventuellt målskillnadsscenario – än.

– Jag tror aldrig jag varit med om den här situationen, den är ny. Men våra ledare lämnar inget åt slumpen, så vi kommer säkert gå igenom alla möjliga förutsättningar. Om de tycker att det är viktigt kommer vi att snacka om det.

”Kommer titta på deras match”

– Det är ingenting som vi kan påverka, för oss gäller det bara att göra en bra match och vinna. Såklart kommer vi att titta på deras match efteråt, men det är ingenting som kommer att påverka vår match, säger Marcus Berg.

Om landslagsledningen har en plan inför målskillnadssituationen döljer Peter Wettergren den väl:

– Det är för mig ganska ointressant för jag har varit med så länge i den här branschen. För mig är det viktiga att vi måste vinna matchen. Sedan kan ni, och det ska ni också, fundera på att vi ska göra mycket mål men det är inte självklart att vinna matcher alltid och det är det vi har fokus på. Att vinna matchen mot Luxemburg. Jag tror Frankrike också hade fokus på lite andra saker och det såg man där att det blev 0-0. Holland hade jätteproblem att spräcka nollan. Vi går in för att vinna matchen och sedan får vi se hur det ser ut, säger Wettergren.

Sverige-Luxemburg 18.00 lördag sänds i kanal 5.