Raiola: ”Svarta spelare diskrimineras hela tiden”

avSimon Sjöstrand

Foto: Boris Grdanoski / TT / NTB Scanpix
Lukaku och Pogba

”Svarta spelare diskrimineras hela tiden”.

Orden är Mino Raiolas och agenten rasar mot problematiken.

– Sportchefer i stora klubbar brukar fråga om spelare är svarta eller vita och jag frågar vad i helvete det spelar för roll, säger han till Expressen.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET

Mina Raiola, 49, är en av världens främsta agenter och basar över spelare som Paul Pogba, Romelu Lukaku, Gianluigi Donnarumma, Marco Verratti, Mario Balotelli – och en viss Zlatan Ibrahimovic.

I en lång intervju med Expressen berättar agenten öppenhjärtligt om relationen med svensken, om ”Ibras” knäskada och om hur länge anfallaren kommer att spela fotboll.

Samtidigt glider intervjun in på ämnen som diskriminering inom fotbollen, om stereotyper och om att vissa spelare analyseras annorlunda än andra på grund av deras hudfärg.

”Omedveten diskriminering”

Något som får Raiola att ryta till.

49-åringen menar att ”fotbollen måste vara lika för alla”, men att ”svarta spelare hela tiden diskrimineras” och att det förekommer ”medveten diskriminering”.

Raiola har själv gjort affärer för miljarder under sin väg till agenttoppen.

Samtidigt berättar han om en mörk baksida på spelarmarknaden, om hur sportchefer i olika storklubbar, i samband med potentiella övergångar, är snabba med att fråga om spelare är svarta eller vita och hur han svarar ”vad i helvete det spelar för roll”.

”Zlatan behövde bevisa mer”

– Det finns även omedveten diskriminering. Vi tror att vi tänker korrekt, men vi har uppfattningar som vi rättfärdigar. När folk frågar mig om en svart spelare frågar de alltid: "Är han som...?", och en annan spelares namn. Är han som Pogba? Är han som Balotelli? Är han som Lukaku? Jag hör aldrig någon fråga: Är han som Toivonen? Eller är han som Ibra? Eller är han som Beckham? Svarta spelare sätts i ett hörn, de blir stereotyper direkt. När de är unga måste de göra ännu mer för att lyckas. Det räcker inte med att vara lika bra som en vit spelare, du behöver vara bättre. Det var samma situation för Zlatan i Sverige. Han behövde bevisa mer, säger Raiola.

ARTIKELN HANDLAR OM