Olssons drömkontrakt med Swansea

avFredrik Jönsson

Foto: PRIVAT
Martin Olsson med agenten Hasan Cetinkaya (vänster).

Martin Olsson, 28, är klar för Premier League-klubben Swansea.

Enligt uppgifter till Sportbladet får vänsterbacken ett drömkontrakt värt drygt 130 miljoner kronor.

– Jag vill inte kommentera siffror. Men det är ett väldigt bra avtal, både fotbollsmässigt och ekonomiskt, säger agenten Hasan Cetinkaya.

För några dagar sedan avslöjade Sportbladet att Martin Olsson var klar för Swansea. I dag bekräftades övergången, vänsterbacken lämnar Championshipklubben Norwich för Premier League. Swansea betalar cirka 55 miljoner kronor för den svenska landslagsmannen.

– Det har varit ett mål att komma till Premier League igen. Redan efter EM, där jag tyckte han var en av turneringens bästa vänsterbackar, var det nära att bli en affär. West Ham ville ha honom, men Norwich sa nej och ville behålla honom för att han har varit en nyckelspelare i klubben, säger agenten Hasan Cetinkaya.

Förlängde i november

Olsson flyttar till Swansea en och en halv månad efter att han förlängde sitt avtal med Norwich. I slutet av november skrev han på ett kontrakt som skulle ha löpt ut sommaren 2018.

– Det fanns en plan med det. Martins gamla avtal gick ut sommaren 2017 och han ville inte gå som Bosman, han ville att Norwich skulle få betalt. Så det var inget märkligt med den kontraktsskrivningen, säger Cetinkaya.

”Ett väldigt bra avtal”

Olsson har skrivit på ett avtal med Swansea över 2,5 år med option på ytterligare ett år. Enligt uppgifter till Sportbladet får han en rejäl löneförhöjning i den walesiska klubben.

Om vänsterbacken spelar i Swansea i 3,5 år får han drygt 130 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som han tjänade i Norwich.

– Jag vill inte gå in på siffror, av respekt för Martin och för klubben. Men det är ett väldigt bra avtal för Martin, både fotbollsmässigt och ekonomiskt. Det behöver man inte sticka under stolen med. Han spelar i världens mest populära liga, säger Hasan Cetinkaya.

Swansea är sist i Premier League. Olsson har tidigare ramlat ur med Blackburn och Norwich.

Finns det någon klausul i avtalet ifall Swansea åker ur?

– Jag vill inte kommentera detaljer i kontraktet. Men avtalet är format på ett väldigt bra sätt. När det gäller tabellpositionen är det en poäng upp till Crystal Palace ovanför nedflyttningsstrecket, och i Premier League är det hård konkurrens, många lag riskerar att åka ur. Så det är långt kvar på säsongen.

– Sedan fanns det inga garantier att Norwich skulle gått upp den här säsongen heller. Nu får han spela i Premier League, får spela mot bättre spelare vilket är bra för hans fortsatta utveckling, man vill som spelare alltid ha större utmaningar.

Managern gillar bröderna Olsson

Swanseas manager Paul Clement har varit assisterande tränare i Chelsea, Paris Saint-Germain, Real Madrid och Bayern München. Han har även en förkärlek till bröderna Olsson.

Clement var tränare för Martin Olsson i Blackburn 2011–12. Clement värvade även brodern Marcus till Derby 2016.

– Paul är en stor tränare, han har varit i många klubbar i England och Europa. Han tror mycket på bröderna Olsson och har haft dem i flera klubbar. Det är givetvis bra för Martin, då vet han att han får en tränare som tror på honom, säger Cetinkaya.

Martin Olsson kan göra debut på lördag när Swansea gästar Liverpool på Anfield.

ARTIKELN HANDLAR OM