Janne dissade Ronaldo och Messi för Zlatan

FOTBOLL

ABU DHABI.

I kväll ger Fifa ut sitt pris till världens bäste spelare.

Då dissades Lionel Messi och Cristiano Ronaldo av förbundskapten Janne Andersson.

– Jag röstade på Zlatan. I min värld är han etta.

Fifas prisceremoni är i Zürich under måndagskvällen. Alla förbundskaptener har fått rösta på sina tre favoriter vad gäller priset till årets bästa tränare, och årets bästa spelare.

Janne Andersson menar att han – rent principiellt – avskyr individuella priser inom lagidrotter. Men röstat, det har han.

Janne: ”Han är värd det”

– Jag röstade på Zlatan som nummer ett. Jag är egentligen så ointresserad så jag kommer knappt ihåg. Men sen kom Messi och Ronaldo.

Motivering?

– Zlatan är vår bästa spelare genom tiderna. Han är fortfarande värd att vara etta på listan. Men jag lägger väldigt liten vikt vid individuella priser.

Världens bästa tränare – enligt Janne

Är han bättre än Messi och Ronaldo?

– I min värld är han etta.

När Andersson skulle rösta på världens bästa tränare så premierade han sådana som – tack vare starka kollektiv – överraskat positivt med små medel. Claudio Ranieri från Leicester som vann Premier League, Fernando Santos från Portugal som vann EM och Atlético Madrid färgstarke Diego Simeone.

– Jag gillar när någon överraskar.

I Olof Lundhs podcast på Fotbollskanalen öppnade assisterande förbundskapten Peter Wettergren för att höra av sig till Zlatan om en eventuell landslagscomeback. Ett uttalande som förbundskapten Janne Andersson inte fullt står bakom.

Tar Wettergren i örat

– Peter Wettergren spekulerade i framtiden, jag förhåller mig till verkligheten. Det är roligt att han väcker frågan på det sättet. Vi har haft en intern diskussion om det kan jag säga, berättar Andersson skämtsamt och fortsätter:

– Mitt förhållningssätt är att förhålla mig till vad spelarna har sagt. Nu säger han nej, och då är det det som gäller. Jag kan inte fundera på eller spekulera i något annat.

Du känns inte som typen som ringer och ber någon komma tillbaka?

– Jag förhåller mig till vad de själva har sagt. För nu är vi inne på spekulationer, jag förhåller mig till att han har sagt nej, och jag har respekt för hans beslut. Jag funderar inte på någon som tackat nej.

FAKTA

Så röstade Janne Andersson

Årets spelare 2016:

1. Zlatan Ibrahimovic

2. Lionel Messi

3. Cristiano Ronaldo

Årets tränare 2016:

1. Claudio Ranieri, Leicester

2. Fernando Santos, Portugal

3. Diego Simeone, Atlético Madrid

Fakta om priset:

Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann and Lionel Messi är nominerade till att vinna priset som årets bästa spelare. Janne Andersson röstade på Zlatan Ibrahimovic, som dock inte fick tillräckligt med röster för att kunna hota topptrion.

Fifa har brutit med franska tidningen France Football och det klassiska Ballon d’Or-priset. I stället har de en egen gala under namnet ”The Best Fifa Football Awards”.