Janne Andersson har aldrig petat en spelare i ett mästerskap

Faktumet som talar för Marcus Berg mot Polen

S:T PETERSBURG. Ryker Marcus Berg för Robin Quaison i startelvan mot Polen?

Det blir i så fall en historisk petning.

Janne Andersson har nämligen aldrig petat en spelare i ett mästerskap.

Marcus Berg har alltid varit en favorit hos Janne Andersson.

I de 41 tävlingslandskamper (kval, VM, EM och Nations League) Sverige har spelat under Andersson har anfallsveteranen startat hela 36.

Övriga fem? Han var inte tillgänglig i en, hoppade in i en, blev kvar på bänken mot Färöarna när EM-avancemanget redan var säkrat och i det dubbla VM-kvalet i mars i år var han småskadad och fick nöja sig med ett inhopp.

”För stillastående och statiska”

Men efter att inte övertygat i de två första EM-matcherna – och två gånger om blivit utbytt i mitten av andra mot Robin Quaison, som stått för två fina inhopp och en fixad straff mot Slovakien – är Bergs plats i elvan nu ifrågasatt från många håll.

– ”Mackan” slet och jobbade där ute som vanligt men varken han eller någon annan fick till så mycket i första halvlek. Vi blev lite för stillastående och statiska, sa Janne Andersson efter matchen mot Slovakien.

Han berömde Quaisons inhopp och svarade, ovanligt nog, att en anfallare har en fast plats nu efter att Sportbladet frågat om Quaison satt press på Berg nu.

– Alexander (Isak) är given. Sen har vi en bra konkurrenssituation. Dejan är tillbaka nu också och vi har fyra bra forwards. 

Mästerskapsdebutanten Kristoffer Olsson är en annan spelare som varit given i många år men inte kommit upp i den nivå vi förväntat oss i inledningen av EM. I går byttes han ut samtidigt som Berg mot Viktor Claesson, som tog plats till höger på mittfältet medan Sebastian Larsson flyttade in på Olssons centrala position.

– ”Koffe” bytte jag ut för att han hade ett gult kort och domaren var på honom lite. Det är lätt till att man kommer sent in i något och får sitt andra gula. Det har vi inte råd med.

Frågan är nu om Janne Andersson väljer att peta någon av de ifrågasatta spelarna inför gruppavgörandet mot Polen på onsdag.

Sju matcher utan petningar

Det skulle i så fall bli en historisk bänkning.

Andersson har nämligen aldrig petat en spelare i ett mästerskap. Sju matcher i VM och EM har han nu lett Sverige i.

I VM hade han sin spikade startelva och de enda tre skiftena berodde på sjukdom (Victor Nilsson Lindelöf i premiären) eller avstängningar (Sebastian Larsson i åttondelen och Mikael Lustig i kvartsfinalen) och de var tillbaka i elvan i matchen därpå igen (förutom Lustig då eftersom Sverige slogs ut i kvarten).

Här på EM har Janne mönstrat samma manskap två matcher i rad, trots att han inför mästerskapet menade att han sin bredaste trupp någonsin och flaggade för att rotera mer än i VM.

På frågan direkt efter matchen mot Slovakien om han funderade på att rotera några spelare svarade Andersson att han först ville se hur det gick mellan Spanien och Polen på lördagen och hur spelarna återhämtade sig efter Slovakien-matchen.

– Jag vill ha alla korten på borden först. Vi får se var vi landar till på onsdag, sa Janne.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.