AVSLÖJAR: Polisens genombrott: En Gais-spelare misstänkt

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

En tidigare Gais-spelare misstänkts nu för inblandning i matchfixning under säsongen 2019.

Det bekräftar polisen för Sportbladet.

– Han är definitivt misstänkt, säger Fredrik Gårdare, chef över polisens särskilda aktionsgrupp mot idrottsrelaterad kriminalitet.

Bakgrunden är bland annat spelarens koppling till ett kriminellt nätverk där ytterligare misstänkta personer ingår.

Kopplingarna ska ha stärkts efter förhör.

– Vi har kommit en bra bit. Vi har en misstänkt spelare och ett antal misstänkta organisatörer. Men det återstår ett flertal förhör.

Har någon person delgivits misstanke?

– Nej, det har det inte, säger Fredrik Gårdare.

Enligt uppgifter till Sportbladet har spelaren idag lämnat Gais, och Fredrik Gårdare betonar att det inte finns några misstankar mot föreningen eller dagens spelartrupp.

Spel på hörnor

Utredningen gäller spel som har lagts på hörnor.

Enligt Fredrik Gårdare är matchfixningsbrott svårutredda på grund av den tystnadskultur som råder inom idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet.

– Det finns nästan ingen som sträcker upp handen och hjälper till frivilligt. Det är Kenny Stamatopoulos och Rikard Norling jag spontant kommer på, säger Gårdare apropå härvan runt AIK som ledde till att Dickson Etuhu och en kumpan fälldes för mutbrott i fjol.

– Annars är det en tystnadskultur i grunden inom fotbollen. Man berättar sällan eller aldrig om någonting, ingen som vet något.

I samhällsdebatten pågår just nu en diskussion om att använda så kallade kronvittnen. Något Fredrik Gårdare ställer sig positiv till när det kommer till gängkriminalitet.

Han ser att idrotten skulle kunna ha ett liknande system.

Bonussystem vid vittnesmål

– Idrotten har inget bra ”bonussystem” för vittnen, till exempel att genom att hjälpa till med information skulle man kunna få sin egen avstängning lindrad, föreslår Fredrik Gårdare.

Bosko Orovic tränade Gais första halvan av 2019, men fick sparken efter 5–1-förlusten mot Dalkurd, en match Sportbladet tidigare berättat är under lupp.

Orovic har varit tydlig med att tänker berätta allt han vet för polisen – och det står han fast vid.

– Det här är som en cancer för fotbollen. De som håller på med det här förstör för så många människor. Jag hoppas att det inte varit något i Gais, men till slut ser man ju spöken. För mig är fotboll en religion, men är det värt att lägga ner all den här tiden om några idioter håller på och förstör? frågar sig Bosko Orovic.

Anders Wikström är ansvarig för klubbutveckling och ligaintegritet på intresseorganisationen Svensk elitfotboll. Han är positiv till Fredrik Gårdares förslag om ett ”bonussystem” inom fotbollen.

– I grunden ser vi alla hjälpmedel som kan hjälpa oss att motverka matchfixning som positiva. SvFF är vår och fotbollens myndighet och de behöver svara på vad som är juridiskt möjligt kring denna fråga, säger Anders Wikström.

Men Johan Claesson, integrity officer på Svenska Fotbollförbundet, svarar att idrotten har ett sådant system.

– Det gäller förseelser som strider mot Matchfixningsreglementet, säger Claesson, och hänvisar till följande stycke (4.3 MFR):

När den som anmälts för förseelse medverkat i utredningen genom att lämna information som varit av betydelse för bestraffningsorganets fastställande att en förseelse begåtts, får tiden för avstängning sättas ned. Tiden får även sättas ned om den anmälde visar att det föreligger synnerliga skäl, såsom att den anmälde utsatts för våld eller allvarligt hot.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.