Publicerad:
Uppdaterad:

SvFF: Absolut inget som ingår i vår utbildning

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Östersunds FK använder transcendental meditation i ledarteamet.

Inom kort ska spelartruppen introduceras för metoden.

Nu reagerar Svenska Fotbollförbundet på att Amir Azrafshan, 33, saknar tränarlicens – och på metoderna.

– Det är absolut inget som ingår i vår tränarutbildning, säger gruppchefen Roger Sandberg.

Sportbladet skildrade i ett längre reportage under onsdagen hur Östersunds FK just nu är starkt påverkade av den så kallade TM-rörelsen och indiske gurun Maharishi Mahesh Yogi som dog 2008. Delar av rörelsen i Indien beskrivs som en extrem hindunationalistisk sekt.

I ÖFK handlar det bland annat om transcendental meditation som nye tränaren Amir Azrafshan infört ihop med spanske konsulten Rubén Sanchez från Maharishi International University.

Amir Azrafshan på Jämtkraft arena.
Foto: ANNELI ÅSÉN
Amir Azrafshan på Jämtkraft arena.

– Att komma i flow i livet är ett meditativt tillstånd. Bara det att du kan inte styra det, det bara sker. Men meditation kan du styra. Och ju mer du tränar meditation, framför allt transcendental meditation, desto mer kan du styra att hamna i flow i matcherna också, säger Amir Azrafshan.

Arbetar ni med den här meditationen med spelarna?

”Nästa vecka ska det ut till spelarna”

– Inte ännu. Vi kommer att komma in på det. Just nu jobbar Rubén bara med mig och ledarstaben. Men sedan ska vi så klart ut till spelarna. Redan nästa vecka tror jag, säger Amir Azrafshan.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Roger Sandberg.

Nu reagerar Svenska Fotbollsförbundet på att Amir Azrafshan saknar licens att vara tränare i allsvenskan.

– Vi ser stora fördelar med ett licensförfarande som kvalitetssäkrar att det finns en bra kompetensnivå på de tränare vi har på yppersta elitnivå. Vi är ingen dömande instans som säger att allt är fel och ska dela ut straff, men vi tycker att licenskravet är bra, säger Roger Sandberg, gruppchef på SvFF:s tränarutbildning.

– Som det framkommer i reportaget verkar tränaren jobba som huvudtränare trots att han inte har utbildningen. Det är inte bra. Det här är ett yrke som kräver en yrkeslicens, det är inte konstigare än så.

Licenskravet för fotbollstränare är inget nytt påfund, förklarar Roger Sandberg.

”Inget nytt”

– Det är ett regelverk framtaget av Uefa som alla 55 medlemsländer har skrivit under. Grunden till att man tog fram ett internationellt regelverk med en tydlig yrkeslicens är för att kunna ha fri arbetskraft över landgränserna inom EU. Och det är ett krav EU satte på Uefa på 1990-talet, säger Roger Sandberg.

I grund och botten handlar det om att hålla en så hög nivå på fotbollen som möjlighet.

– Vi ska ha så bra tränare som möjligt för att ta fram så bra spelare som möjligt och skapa en så bra fotboll som möjligt, sägfer Roger Sandberg.

Att lära ut exempelvis transcendental meditation på de officiella tränarutbildningar i Sverige eller inom Uefa är otänkbart, enligt Roger Sandberg.

– Vi är väldigt noggranna med att det vi lär ut och de metoder vi jobbar med ska vara vetenskapligt förankrade. Oavsett det är idrottsspykologi, ledarskap eller fotbollsfys försöker vi se till så att det är empiriskt prövat och vetenskapligt förankrat.

”Absolut inte”

Det är inget som ingår i den svenska tränarutbildningen?

– Nej, det gör det absolut inte, säger Roger Sandberg.

Amir Azrafshan har vid två tillfällen sökt Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning, men inte blivit antagen, säger han till Sportbladet.

Nu svarar Roger Sandberg på kritiken:

– Han är ju lite martyr kring att han inte kommer in på utbildningen, men när det gäller Uefa Pro så har Uefa bestämt att Sverige får tio platser per år. När han sökte senast tränade han ett division IV-lag. Det är inte pro-utbildningens målgrupp.

– Målgruppen för Uefa Pro är professionella tränare på elit- och seniornivå. Är man i division IV är man inte ens i närheten. Alla utbildningar har en målgrupp, säger Roger Sandberg.

Även om Amir Azrafshan är kritisk vad gäller möjligheterna att få tillträde till förbundets högsta utbildning sympatiserar han i grunden med fotbollens system att kräva utbildning av tränare, säger han i Sportbladets reportage.

– Vi kom fram till en lösning och det sa vi till dem: Pero (Kapsevic) är huvudtränare på papperet. Det måste vara så för jag har inte licensen. Vi försöker inte att göra något fuffens för att komma runt systemet.

Ansökningarna till nästa utbildning har precis gjorts tillgängliga och kursen börjar i februari 2021.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: