Mejla

Emelie Fredriksson

Blir en invasion – spänd att se vad de kan göra

FOTBOLL

Damallsvenskan, var beredd!

En storklubbs- och Stockholmsinvasion väntar nästa år.

Jag ser faktiskt inget annat än att AIK och Hammarby tar klivet upp.

Det finns en stor charm och ett värde i geografisk spridning bland lagen i en serie, inte minst den högsta i landet.

Men att mycket nu pekar på att 25 procent av lagen i damallsvenskan (som ju bara har 12 lag) nästa år finns i Stockholm tror jag är bra för ligan.

Man får bläddra väldigt långt tillbaka i de damallsvenska tabellerna för att hitta senast rivalerna AIK, Djurgården och Hammarby spelade damallsvensk fotboll ihop, till 2010 för att vara exakt. Sedan dess har de åkt jojo mellan de två högsta ligorna.

Tio år senare kan vi också konstatera att det har hänt en hel del. Lagen har mer eller mindre klivit in i värmen hos sina starka herrditon. En viktig symbol för det var inte minst när Hammarbydelägaren Zlatan Ibrahimovic även tog sig till Kanalplan för ett träningspass med damlaget som nu klivit in i Hammarby Fotboll AB.

Idiotiskt att tro

Spelarna marknadsförs inte sällan sida vid sida numera och på de stora sociala kontona klubbarna har kan man nu ta del av såväl herr- som dammaterial.

Det är såklart idiotiskt att tro att målet är nära. Det finns fortfarande otroligt mycket mer för klubbarna att göra för sina damspelare.

I Djurgården var missnöjet mot förutsättningarna i fjol massivt; de saknade ett vettigt omklädningsrum, fick undermålig mat inför matcher och resa vid märkliga tider.

Nu är en del korrigerat hos klubben som krigar på i damallsvenskan medan Hammarby och AIK gör sina andra säsonger som topplag i elitettan.

De båda lagen tycker jag har något väldigt spännande på g och det är tydligt att de har andra resurser den här gången.

AIK:s nya skyttedrottning Adelisa Grabus har nyligen spelat damallsvensk fotboll i såväl Växjö DFF som Kif Örebro och vittnar om skilda världar trots att hon flyttat ner ett steg i seriesystemet.

– Jag tycker att fler damallsvenska klubbar borde ta lärdom av AIK och andra storklubbar. Jag är van att vara i klubbar där man får lösa saker själv och så kommer man hit och får allt serverat, säger hon.

Storklubbarna kommer driva damallsvenskan framåt, heta derbyn spä på känslorna, och Hammarby skulle ta med sin publik.

Efter lördagens känslofyllda derby mellan lagen, som Hammarby vann med 2–1, har både AIK och Hammarby ett jätteläge att knipa båda platserna till nästa år.

Jag är spänd på att se vad de skulle kunna göra där.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Av: 

Emelie Fredriksson

Publisert:

LÄS VIDARE

Bajen fick tändvätska av rivalens video

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitettan

AIK Fotboll dam

Hammarby Fotboll dam

Fotboll