Kan bänkas (?) trots succén: ”Klart man alltid vill spela”

Stina Blackstenius gjorde två av tre mål i premiärsuccén mot USA.

Med tajt matchschema och en bred trupp behöver det inte nödvändigtvis betyda att hon startar i nästa match.

– Man vill ju alltid spela men det måste finnas lite smartness också, säger anfallaren inför mötet med Australien.

Sverige har fått en drömstart på OS med en 3–0-seger mot USA.

Likaså har den damallsvenska skytteligasuveränen Stina Blackstenius fått det.

Häckenanfallaren satte både 1–0 och 2–0-målet.

Och det kunde blivit fler.

– Det är ingenting som jag tänkt på nu. Allt gick inte in och så klart jag hade velat förvalta några chanser på ett bättre sätt. Men nu så här i efterhand är jag bara glad över lagets prestation, säger en framåtblickande Stina Blackstenius.

Frågan är dock om hon får fortsatt förtroende från start.

Med ett tajt matchschema, skoningslös Tokyovärme och ett minst sagt gynnsamt utgångsläge i gruppen efter premiären så är det inte otänkbart att förändringar sker i startelvan inför lördagens drabbning med Australien.

”Finns ett långsiktigt tänk”

Dessutom med tanke på konkurrensen om den centrala anfallspositionen, där även en inhoppande Lina Hurtig öppnade målkontot mot premiärmotståndet från USA.

– Klart man är medveten om att konkurrensen finns. Det gäller bara att försöka göra mitt bästa och se hur långt det räcker och visa att man vill vara med och spela.

Hur hade du tagit en eventuell bänkning efter två mål mot USA?

– Det klart man alltid vill spela. Sen har man förståelse för att det är ett tajt matchschema och att det finns konkurrens i laget. Det är upp till Peter (Gerhardsson) att välja startelvan man tror på för dagen. Och det finns säkert ett långsiktigt tänk där också, säger Blackstenius och fortsätter:

– Sen finns det en otrolig mix av spelare och det kan också handla om spelartypen man vill ha på planen. Olika spelare kan vara bra för olika typer av motstånd. Man vill alltid spela, men måste finnas lite smartness också.

”Blir lite hypotetiskt”

Förbundskapten Gerhardsson medger att det kan komma att ske förändringar i elvan för att hantera matchschemat och hålla alla kroppar fortsatt fräscha.

Har premiärsegern mot USA ändrat ditt förhållningssätt inför Australienmatchen?

– Jag funderade inte på den här matchen innan USA så det blir lite hypotetiskt. Men vi vet att vi har en större chans att vinna gruppen nu. Och vi vill hela tiden vinna fotbollsmatcher. Sen finns alltid också den totala belastningsdelen med, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Vi har en bra trupp och gjorde fem byten senast. Det var kanske fyra av dem som var bestämda sedan tidigare. Man har alltid en startelva och en slutelva. Men de sista funderingarna blir efter träningen i dag (fredag). Men det lär bli tre planerade byten som ska göra att vi, oavsett resultat, ska kunna vinna matchen.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.