Fischer om straffen: Puckad som jag är...

Foto: PONTUS ORRE
Nilla Fischers straff mot Brasilien.

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Inför 70 000 åskådare på Maracana rullade Nilla Fischer bollen iskallt mitt i målet.

Nio månader efter OS-silvret berättar Nilla Fischer vad som egentligen hände.

– Det var definitivt inte meningen, säger hon till magasinet Offside.

I efterhand har några bilder fastnat från Sveriges OS-silver i Rio. Stina Blackstenius kontringsmål mot USA. Hedvig Lindahls straffräddningar. Lisa Dahlkvists segerrusch efter kvarten.

Men minns ni Nilla Fischers straff mot Brasilien?

Nerver och precision – eller?

I OS-semifinalens fjärde omgång, vid underläge 3–2, kastade sig målvakten Bárbara åt höger och såg den svenska mittbackens bredsida retsamt rulla mitt i mål. Ögonblicket efter missade Andressa medan Dahlkvist gjorde mål – och så var värdnationen utslagen.

Fischers iskyla utgjorde en av alla bitar i silverpusslet och har fram till nu verkat som en perfekt kombination av nerver och precision. Fast så var det inte riktigt.

I magasinet Offside återvänder Nilla Fischer till ögonblicket på Maracana, då 70 000 brasilianska fans hejade fram sitt lag.

– Alltså, det blev så fel! Puckad som jag är hade jag inte alls tränat straffar sedan jag missade en i Champions League-finalen (spelades i maj 2016 då Lotta Schelins Lyon blev mästare, reds anm), säger Fischer i senaste numret av Offside.

”Definitivt inte meningen”

32-åringen beskriver ett samtal med Linda Sembrant och målvaktstränaren Mikael Olsson (som ansvarat för straffanalysen) om vem som skulle slå straff fyra. Ingen ville riktigt, men Fischer tog ansvaret.

– Jag fick gå fram och försöka skjuta in bolljäveln. Såklart fick jag värsta snedträffen! Den skulle sitta i målvaktens högra hörn, men i stället träffade jag bollen lite bak på foten. Målvakten slängde sig precis dit jag hade tänkt skjuta. Det såg kanske kyligt ut när bollen rullade in mitt i målet, men det var definitivt inte meningen, säger Fischer till Offside.

Sverige förlorade sedan finalen mot Tyskland, men vi anar att du vill se straffen igen nu, med nya ögon. Det är bara att klicka här (extern länk) och flytta fram till 1.08 på tidslinjen för att njuta av en av svensk fotbolls viktigaste snedträffar i modern tid.