Superettans bästa lag – och spelare

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Hur många matcher har jag sett hittills? 16.

Hur många lag har jag sett hittills? Samtliga.

Det är hög tid att reflektera över sakernas tillstånd i serien.

Håll tillgodo – men håll nödvändigtvis inte med.


Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Bästa laget

▪▪ IFK Värnamo. Tveklöst. Har sett dem i tre matcher och de ser nästan oförskämt vältränade och välorganiserade ut. Kan försvara-kontra men kan även bryta ned en motståndare med eget bollinnehav. Dessutom sylvasst vid offensiva fasta. Det är tidigt på säsongen, jag vet, men Järdlers skapelse måste tas på allvar när vi diskuterar topp tre.


Foto: OLLE WANDE / BILDBYRÅN

Näst bäst

▪▪ BP. Lika tveklöst. Kan rulla runt, som man hade förväntat sig att de skulle göra, men kan också attackera både snabbt, rakt och skoningslöst. Hade förvisso en skopa flax i 1-0- segern borta mot Värnamo, men i övrigt finns det inte mycket att invända emot att de toppar tabellen. När det kommer till lagets försvarsspel märks det vilken tränare de har. Fläckfritt.


Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Tredje bäst

▪▪ Jag måste säga Dalkurd här. Eller måste och måste… jag säger Dalkurd – även om det känns som att laget har ytterligare ett par växlar att peta i. Totaldominerande i perioder både mot Gais och Öster, men emellanåt försiktigt i överkant. Vad är det man säger? Rädslan att förlora får inte bli starkare än lusten att vinna. Äh, du fattar vad jag menar, va?


Bästa matchen

IFK-Värnamo- Brommapojkarna (0-1). Lätt. Högt tempo, bra intensitet, hög teknisk kvalité, starka individuella prestationer och målchanser åt båda håll. Och då var mattan på Finnvedsvallen ändå inte i toppskick. Det är bara att bocka och buga och tacka för föreställningen.


Snyggaste målet

▪▪ Trelleborgs 1-1- mål borta mot Norrby. Så vackert att det tårades i ögonen. Jag drog mig i sammanhanget till minnes hur det såg ut på CCCP-tiden i hockey, när Guardiola tränade Barcelona och vid tillfället då Gunners spelade skjortan av Norwich 2013.


Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Thomas Askebrand.

Värsta sågningen

▪▪ Östers tränare Thomas Askebrand tog både heder och ära av domaren Nermin Cisic när denne blåste straff för Dalkurd vid ställningen 0-0. Okej, straffen såg billig ut, men det handlade knappast om ett justitiemord. Askebrand borde riktat sin vrede åt ett annat håll. Att som spelare tjurrusa in i en felvänd motståndare i eget straffområde är inget annat än stenkorkat. Eller hur, Isaac Shaze?


Värsta kollapsen

▪▪ Straff och utvisning emot sig i en och samma sekvens kan sänka den bäste, men man får bara inte släppa in tre kassar på åtta minuter och det får bara inte rinna i väg till 0-6. Jag tittade på Trelleborg-Örgryte i går och efteråt gick mina tankar dels till fyramålsskytten Salif Camara Jönsson, men också till Marcus Lantz och Johan Elmander. Lantz är ingen supporterfavorit i Öis-leden och Elmanders kontrakt löper ut i sommar…


Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Största nollan

▪▪ BP-keepern Budimir Janosevic, såklart. Den 27-årige serben har av och till varit utsatts för grovt artilleri och vid några tillfällen har han fått hjälp av både stolpar, ribbor och högre makter, men faktum kvarstår: målnollan är intakt efter 360 minuter. Respekt!


Foto: Bildbyrån
Markus Gustafsson, Petar Petrovic, Sebastian Ohlsson.

Bästa spelaren

▪▪ Markus Gustafsson, BP. Kittet som håller ihop laget. Ledaren som visar vägen. Jag har sagt det tidigare och säger det igen: den här innermittfältaren borde spela på ännu högre nivå.


Näst bäst

▪▪ Petar Petrovic, IFK Värnamo. Aningen fladdrig ibland och inte som bäst senast mot Degerfors, men likväl instrumentell för lagets anfallsspel med sin speed, löpstyrka, förmåga att slå sin motståndare och oberäknelighet. Toppar assistligan och ska, frisk och kry, kunna göra 20 poäng denna säsong.


Tredje bäst

▪▪ Sebastian Ohlsson, Degerfors. Mitt i stormens öga verkar han alltid ha koll på allt och alla. Möjligt att jag blir i överkant pretentiös nu, men han är något som fint som en riktigt bra bollspelare.


Största besvikelsen

▪▪ Det allsvenska skrapet. Sår ska slickas och nya spelare ska trimmas in, men nu är det hög tid att HIF, FFF och Gefle börjar leverera. Återigen: serien är i sin linda, men som det ser ut nu blir det inget snabbt återtåg för någon av klubbarna.


Foto: Bildbyrån
Olof Mellberg, Christian Järdler.

Tränare som imponerat 1

▪▪ Olof Mellberg i BP. Har acklimatiserat sig blixtsnabbt till rådande förutsättningar och är redan högt aktad i klubben. Nådde yppersta toppen som spelare. Kan mycket väl nå yppersta toppen även som tränare.


Tränare som imponerat 2

▪▪ Christian Järdler, IFK Värnamo. Var något på spåren redan i Ängelholm, trots att han då fick jobba i konstant motvind. Här, i en lugnare och bättre miljö, kan han få utlopp för sina tankar och idéer på ett helt annat sätt. Redan stort respekterad i klubben. Jag själv får Jimmy Thelin-vibbar.


Sympatiskt

▪▪ Eller inte? Hur som helst – det är tre 30-taggare som dominerar i skytteligan. Pär Cederqvist, 37, och Salif Camara Jönsson, 33, toppar skuggade av Johan Oremo, 30.

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan

Fotboll