Hysén: Det vill jag göra när jag slutar spela

5 frågor till Hysén och Lasse Nilsson inför Västderbyt

avMichael Wagner

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hysén.

GÖTEBORG. Dags för Västderbyt.

Kanske det sista på Gamla Ullevi för IFK Göteborgs Tobias Hysén, 35, och Elfsborgs Lasse Nilsson, 35.

De tidigare juniorlandslagskollegorna har båda utgående kontrakt men är fortfarande nyckelspelare och stora profiler i sina lag.

Sportbladet lät dem svara på fem frågor vardera inför söndagens prestigemöte.

Tobias Hysén, 35, IFK Göteborg

Varför har ni så väldigt lätt för Elfsborg på hemmaplan (13 hemmamatcher utan förlust mot Elfsborg)?

– Det första jag tänker på är ju att Elfsborg är väldigt starka hemma sedan de fick sin arena med konstgräs. På samma sätt är de lite svagare borta. De passar oss bättre när de kommer ut på riktigt gräs, då får vi matcherna dit vi vill.

Efter 4-0 mot Sundsvall, har ni fått fart på er offensiv nu?

– Ska man vara ärlig så var vi inte så bra i första halvlek i den matchen. Samtidigt: vi sa att vi inte kunde snacka bort vår 0-4-förlust mot Häcken trots att vi skapade många chanser då. Vi kan inte snacka bort vår 4-0-seger mot Sundsvall heller…

Anders Svensson hoppade in på några Elfsborgsträningar när det gick tungt för dem för att lätta upp stämning. Skulle det finnas risker eller fördelar med att låta tidigare Blåvittprofiler göra samma sak?

– Bengan (Andersson) hade varit intressant att ha med, men han är ju en så j-a dålig förlorare… Ölme (Magnus Johansson) hade fått komma och dra några vitsar och sprida sitt goda humör. Det finns många som skulle kunna hoppa in: Sella, Hannes Stiller, Hjalmar Jonsson, Alexandersson.

I vilken roll skulle du vilja se Lasse Nilsson i organisationen kring Elfsborg när han slutar spela?

– Bra fråga för då kan jag göra reklam för en idé jag har! Lasse skulle säkert bli en bra anfallscoach. Vi har många olika specialister kring lagen av olika slag, men inga ledare som specifikt tränar anfallare. Jag tror det finns en stor utvecklingspotential där. Där tror jag att både Lasse Nilsson och jag skulle kunna göra nytta.

– Det hade varit intressant att testa det till att börja med i ett U17- eller U19-lag. En elitklubb tycker jag ska ha en anfallscoach. Det är ju ändå målen som avgör.

Vem av era yngre spelare ligger närmast att få sitt stora genombrott – och hur gammal känner sig Tobias, 35, runt de spelarna?

– Pontus Dahlberg är ju redan etablerad. Men August Erlingmark har visat i några längre inhopp att han är nära. Han blir mer och mer bekväm på träningarna och tar kliv hela tiden. Måns Saebbö har varit med lite och känt på det och han är en talang.

– I omklädningsrummet står ju tiden still lite faktiskt. Det kommer hela tiden nya 17-, 18-åringar och de håller oss äldre unga och vi får dem att mogna. Sedan kan jag ju tycka att de klär sig konstigt ibland och inte lyssnar på min musik…

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Nilsson.

Lasse Nilsson, 35, Elfsborg

Du är senaste matchvinnaren för Elfsborg borta mot IFK Göteborg – och det var 2003. Varför har ni så svårt mot Blåvitt?

– IFK Göteborg borta är en svår match för alla lag. Det verkar gått lite troll i det för oss samtidigt som jag har svårt att se de här spökena. Det kommer ju hela tiden nya spelare, det blir nya förutsättningar och varje match är unik. 

Ni har aldrig tidigare gjort så många mål och samtidigt tagit så få poäng efter tio omgångar (med 16 lag i allsvenskan). Analys?

– Försvars- och anfallsspel sitter ihop. Någonstans har balansen inte funkat. Vi borde ha kunnat stänga igen flera matcher, men inte klarat av det. Vi har inte tillräckligt erfarna spelare och inte spelat tillräckligt genomtänkta slutminuter av matcherna. Det gäller att spela på ett visst sätt för att behålla en ledning.

Anders Svensson hoppade in och lättade upp era träningar. Vem skulle kunna gör det på samma sätt i IFK Göteborg?

– Ta in Tobbes farsa då! Det blir garanterat underhållande. Det tror jag inte jag behöver utveckla. Jag är en stor beundrare av Glenn Hysén. Det är en skön människa.

I vilken roll skulle du vilja se Tobias Hysén i organisationen kring IFK Göteborg när han slutar spela?

– Tobbe är en kulturbärare för Blåvitt. Det handlar om vad han vill. Jag tror att han skulle kunna bidra både fotbollsmässigt på planen eller vid sidan om, som att jobba med rekrytering.

Vem av era yngre spelare ligger närmast att få sitt stora genombrott – och hur gammal känner sig Lasse, 35, runt de spelarna?

– Det är inte lika enkelt att peka ut en speciell spelare nu som det varit tidigare. Rami Kaib, Ibrahim Dresevic och Simon Olsson håller redan allsvensk nivå och har alla potentialen att bli mycket bra fotbollsspelare.

– Jag måste säga att jag tycker att jag har lätt för att förstå de yngre killarna. Det är en av de roligaste sakerna med fotbollen, att åldern spelar väldigt liten roll.