Varning: Dags för årets tråkigaste match

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYR ÅN
J-Södra och AIK:s två möten 2016 slutade i dubbla 0–0-möten.

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Vi är ledsna att behöva upplysa om saken, men i dag möts Jönköping Södra och AIK igen.

Bered er på att gäspa.

– Det har varit riktigt trista föreställningar, säger Rikard Norling.

Med siffrors hjälp kan du få stöd för de flesta teserna. Men den som hävdar att Jönköping Södra och AIK har bjudit på klang och jubel får trolla med statistiken.

På sina två allsvenska möten i fjol skapades få chanser vilket ledde till få räddningar och ännu färre mål. Noll–noll följdes av noll–noll och en given förstaplats på Tråktoppen 2016, som Sportbladet sammanställt här nedan.

”Jönköping stoppar inlägg”

Hittills i år har AIK fått iväg nio avslut på mål, vilket är lägst av alla allsvenska lag. Därtill är deras ”försteforward” Henok Goitom sliten och tveksam till start.

Vi lät AIK-tränaren Rikard Norling skrapa på den trista ytan – och tänk, därunder fanns ännu fler pilar som pekar mot en tillknäppt och defensiv match.

– Vi har kört statistik och analyserat sista tredjedelen oerhört noga för att vi inte tycker att det var tillräckligt bra- och kommit fram till att vi har 35 eller 36 inlägg. Vi gör i och för sig ett mål på et inlägg men vi har x antal procent som inte är i närheten av att träffa. Vi behöver bli bättre på inlägg, men sista matchen mot Jönköping hade vi ett inlägg, för de stoppar inlägg.

”Det har gått i stå mot dem”

Under fjolårets första 0–0-historia leddes AIK av Andreas Alm. Enligt Rikard Norling känns det ändå som att han har mött J-Södra två gånger, för matchbilderna har varit så snarlika.

– Det har gått i stå, våra matcher mot dem. Om det innebär att jag ska öppna upp det eller om det är Jimmy (Thelin, tränare), eller om det kommer öppna upp sig utan att vi gör det, det får vi se. Men jag hoppas att det gör det, säger Norling.

Är det troligt att Jimmy håller fast i sitt lags spel?

– Han kräver väldigt stora insatser. Om jag kräver mycket insatser av spelarna defensivt så tar han ett litet steg till.

ARTIKELN HANDLAR OM